ENERGI

6000 syndere

3. jan. 2001 - 07:29

1200 bedrifter i bransjen er medlemmer i Renas, et selskap bedriftene har etablert for å samle inn og behandle sitt eget avfall. Men direktør Gunnar Murvold savner fortsatt nesten 6000 etternølere. Statens forurensningstilsyn (SFT) har i sine kontrolltiltak avdekket at en rekke firmaer sluntrer unna. Og tiden har løpt fra dem, for allerede fra 1. juli 1999 skulle alt EE-avfall tas under behandling.

Denne mangelen på innsamling og forsvarlig behandling av denne type avfall, fører til det trolig kommer ett tonn kvikksølv og store mengder andre miljøgifter på avveie hvert år.

Kvikksølv finnes blant annet i lyskilder som lysstoffrør og sparepærer og i enda større grad i varme- og ventilasjonsanlegg, måle- og kontrollapparater, høyspenningsutstyr og andre elektriske apparater og pumper.

– Foreløpig er det mange som ikke er kjent med ordningen, men det er stadig flere som viser ansvar og deltar, sier Murvold. Og det er ingen grunn til å nøle, for avfallet kan leveres inn gratis. At denne innsatsen nytter viser innsamlingen av lysstoffrør og sparepærer. Den økte fra 200 tonn i 1998 til 600 tonn i 2000.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.