ARKIVNYHETER

– 60 000 jobber i CO2-fjerning

CO2-UTSLIPP: Britene vil kreve at alle nye kullkraftverk skal installere teknologi for CO2-fjerning. Rensingen kan skape opptil 60 000 nye jobber og store inntekter for landet, ifølge en ny rapport. Bildet viser et tysk kullkraftverk.
CO2-UTSLIPP: Britene vil kreve at alle nye kullkraftverk skal installere teknologi for CO2-fjerning. Rensingen kan skape opptil 60 000 nye jobber og store inntekter for landet, ifølge en ny rapport. Bildet viser et tysk kullkraftverk. Bilde: Vattenfall
Kjetil Malkenes Hovland
18. juni 2009 - 14:27

En ny rapport sier at CO2-fangst og lagring fra kullkraftverk kan skape 60 000 jobber og omsette for over 40 mrd. kroner i året.

Det å ta i bruk denne teknologien tidlig vil gi en kraftig tilvekst i økonomien, skriver Business Green.

En rapport fra konsulentfirmaet AEA spår at CO2-fjerning fra kullkraftverk kan gi en økonomisk gevinst på 2-4 milliarder britiske pund (ca. 20-40 mrd. kroner) årlig innen 2030, og skape mellom 30 000 og 60 000 jobber.

Kullkraftverk skal renses

Rapporten ble lagt fram samtidig med at Storbritannias regjering sendte på høring et forslag om rammeverket for en ny generasjon anlegg for CO2-fjerning.

Det 100 sider lange dokumentet fra regjeringen skal være på høring til 9. september. Energiminister Ed Miliband har lovet at ingen nye kullkraftverk skal bygges i Storbritannia uten CO2-fjerning, og dokumentet skildrer hvilket regelverk og hvilke støtteordninger som trengs for å oppnå dette målet.

Høringsdokumentet gjentar Milibands lovnader om at alle nye kullkraftverk må ha demonstrasjonsanlegg for CO2-fjerning for minst 300 MW av kapasiteten fra dag 1 av produksjonen, og full kapasitet i løpet av fem år etter at teknologien anses for moden.

Fire pilotprosjekter JOBBER: Storbritannia kan skape mellom 30 000 og 60 000 nye jobber ved å rense utslipp som dette for CO2, ifølge en ny rapport.
Fire pilotprosjekter JOBBER: Storbritannia kan skape mellom 30 000 og 60 000 nye jobber ved å rense utslipp som dette for CO2, ifølge en ny rapport.

Fire pilotprosjekter

Innen 2020 håper regjeringen at de har fire pilotprosjekter som fungerer og viser at CO2-fjerning i stor skala er teknisk mulig. Det britiske Miljøverndirektoratet kan gjøre en uavhengig gjennomgang av statusen for teknologien på dette tidspunktet.

Men miljøvernere hevder at regjeringen ikke vil klare å stenge ned kullkraftverkene hvis teknologien mislykkes.

Høringsdokumentet setter derfor en del grenser for kraftverkene hvis teknologien ikke er på plass i 2020. Det kan være grenser for hvor mange timer kraftverkene kan gå, et tak for årlige CO2-utslipp eller et krav til virkningsgrad som gjør at utslippene må begrenses.

– Mest ambisiøse i verden

– Miljøverndirektoratet innrømmer at det fremdeles finnes utfordringer, inkludert planer for hva som skal gjøres hvis det tar lengre tid for teknologien å modnes, sier Lord Chris Smith ifølge Business Green. Han er styreleder i direktoratet som er tiltenkt å overvåke at lovgivningen fungerer.

Energiministeren lover på energidepartementets hjemmesider at det britiske rammeverket "er det mest ambisiøse av alle land i verden", og at dette hjelper landet til å utvikle en stor ny industri som skaper jobber og danner en rekke CO2-gjerrige industriparker rundt omkring i landet.

Forbrukerne tar regningen

Demoprosjektene for CO2-fjerning skal finansieres gjennom støtte fra regjeringen og avgifter på energibransjen. Dette vil føre til større utgifter for forbrukerne.

– En avgift er en god idé. Vi vil gjerne videreføre dette så det også dekker flere enn første bølge av demonstrasjonsprosjekter, sier Jeff Chapman, direktør i Organisasjonen for CO2-fangst og lagring (Carbon Capture and Storage Association) til Business Green.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.