IT

60 000 ID-tyverier hvert år

NED: Prosjektleder Christian Meyer mener det ikke er grunn til å slappe av selv om antall ID-tyverier har gått noe ned de siste årene.
NED: Prosjektleder Christian Meyer mener det ikke er grunn til å slappe av selv om antall ID-tyverier har gått noe ned de siste årene.
Espen Zachariassen
25. nov. 2010 - 11:33
Vis mer

I en undersøkelse fra TNS Gallup oppgir drøyt tre prosent at har blitt utsatt for ID-tyveri de siste to årene.

Føler på kroppen

Det betyr at 124 000 nordmenn er utsatt for slikt tyveri, ifølge Norsk senter for informasjonssikring (Norsis), som har bestilt undersøkelsen.

Det innebærer drøyt 60 000 tilfeller årlig.

– Gjennom flere år har Norsis satt søkelys på ID-tyveriproblematikken. Tallene vi nå presenterer viser at mange i Norge føler på kroppen de problemer et ID-tyveri medfører, sier prosjektleder Christian Meyer.

Konsekvenser

I undersøkelsen er det ikke bare kartlagt omfanget av ID-tyverier, men også konsekvensene.

Tyveriene har medført at noen andre har brukt deres identitet til å begå straffbare handlinger, ifølge pressemeldingen fra Norsis.

Nedgang

Næringslivet, spesielt finansbransjen har brukt mye ressurser på dette problemet, og flere har sett en liten nedgang det siste halvåret.

– Dette betyr ikke at vi kan la problemet ligge. Tvert i mot sier dette resultatet at vi må få på plass rutiner og løsninger som sikrer at vi handler med riktig person, sier Meyer.

Tiltak

ID-tyveriprosjektet, med drøyt 40 private og offentlige samarbeidspartnere, har lansert forslag til en strategiplan for slike tiltak.

Det handler om blant annet mulighet for å sjekke gyldigheten av ID ved oppslag i pass- og førerkortregister.

Et annet forslag er etableringen av et felles kredittsperreregister.

Les hele planen her.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.