GUIDER

6 tips for deg som skal bytte ut iPhone

Enten du skal ha iPhone 5 eller noe helt annet kan disse tipsene være gull verdt.

Marius ValleMarius ValleJournalist
18. sep. 2012 - 15:55

Da Apple lanserte sin nye iPhone 5 bekreftet de, som ryktene hadde sagt lenge, at den velkjente iPhone-tilkoblingen skulle erstattes med en ny. Denne heter Lightning, og krever at du enten skroter alt utstyret du har kjøpt til tidligere iPhone-modeller, eller punger ut for en adapter.

Siden den nye kontakten ikke er kompatibel med den gamle kan du altså bare glemme å uten videre fortsette å bruke for eksempel iPod-høyttaleren din eller annet ekstrautstyr med iPhone 5.

Det gjelder for øvrig også dersom du bestemmer deg for å skifte ut iPhone-en din med en telefon som har et annet operativsystem, som Android eller Windows Phone.

Men det finnes løsninger. Her er noen smarte dingser og apper for deg som skal oppgradere eller skifte ut iPhone.

LES OGSÅ: Er det verdt å oppgradere til iPhone 5?Denne gjør iPhone-høyttaleren trådløs.

Gjør høyttaleren trådløs

For en stund tilbake kjøpte vi en Bluetooth-adapter til iPhone-høyttalerdokker. Dette er enkelt og greit en liten dings med inngang for iPhone-plugg, som du fester i høyttalerdokken. 

Du kobler deretter mobilen din til dingsen via Bluetooth, og spiller musikken trådløst. Det som er så smart med dette er at du nå kan bruke en hvilken som helst moderne smarttelefon til å spille musikk over høyttaleren med.

Såpass smart syns vi det var, at vi rent glemte at vi faktisk ikke har noen iPhone-høyttaler å teste den på. Men i teorien skal dette fungere helt gull. Ulempen er selvsagt at telefonen ikke lader samtidig som du spiller musikk.Denne lar deg bruke Micro-USB med iPhone.

Bruk vanlig USB på iPhone

Skal du kjøpe en ny telefon som ikke er en iPhone, og samtidig beholde den gamle? Da kan en Micro-USB-adapter være nyttig å ha. Denne lar deg koble til en vanlig Micro-USB-kabel til telefonen, slik at du kan lade eller overføre data med en og samme kabel. Smart å ha dersom du for eksempel kjøper en billader med Micro-USB.

Apple selger en slik selv, og tar 75 kroner for den. Det er selvsagt ikke noen vanvittig sum i seg selv, men vær oppmerksom på at du får samme løsning for en mye billigere penge andre steder.

LES OGSÅ: Kabelen som gir Samsungs din mus og tastaturDenne bilholderen fra Biltema koster 70 kroner og holder de fleste telefoner.

Bilholder

Investerte du i en egen bilholder til din gamle iPhone? Det var synd, for du kan ikke bruke den nye eller andre telefoner med den. Kjøper du i stedet en universell bilholder slipper du å tenke på at du må bytte den ut neste gang du kjøper ny mobil, og den vil fungere like godt med en iPhone 5 som en Nokia Lumia 920.

Det finnes en rekke universalløsninger der ute som passer til de fleste telefoner. Disse koster fra noen tiere til noen hundrelapper. Den billigste vi har funnet i en norsk nettbutikk koster 28 kroner, og passer de fleste telefoner som er inntil 5,5 cm brede. Det finnes også en del billige løsninger som passer enda bredere telefoner.'

Tenk for øvrig på at slike holdere gjerne klemmer på sidene av telefonen for å holde den på plass. Noen telefoner har taster på sidene, som vil gjøre dette litt vanskelig.Adapter lar deg bruke Micro-SIM i telefoner med vanlig SIM. Denne fra Teknikmagasinet koster 30 kroner.

Micro-SIM-adapter

Flere og flere telefoner benytter Micro-SIM, men slett ikke alle. Dersom du kjøper deg en ny telefon med vanlig SIM-kortstørrelse  vil du ikke uten videre kunne bruke Micro-SIM-kortet fra din iPhone 4 eller 4S. Da har du to valg:

Du kan enten kjøpe et nytt SIM-kort fra operatøren din. Hos NetCom koster dette 200 til 250 kroner. Hos Telenor koster dette 100 kroner om du ringer kundeservice (men det er gratis via Mine Sider). Tele2 tar 100 kroner. Chess tar 200 kroner.

En billigere løsning er å kjøpe en adapter som gjør at du kan bruke Micro-SIM i telefoner med vanlig SIM. Slike koster rundt 30 kroner i nettbutikkene.Du trenger en Lightning-adapter for å bruke gammelt iPhone-utstyr med den nye.

Lightning-adapter

Skal du fortsette å bruke ditt gamle iPhone-utstyr på iPhone 5 trenger du en Lightning-adapter. En vanlig Lightning til 30 pinners iPhone-overgang koster 319 kroner. En adapter uten ledning koster 229 kroner. Du trenger ikke være noen forbrukerøkonom for å innse at dette er en småstiv pris.

Det vi kan garantere er at det vil dukke opp tredjepartsløsninger etter hvert, og at disse vil koste en god slump mindre penger. Det kan altså være verdt å vente litt med å kjøpe en slik.DoubleTwist lar deg fortsette å bruke iTunes dersom du skifter til en telefon med Android.

Bruk iTunes med Android-telefon

Om du vurderer å gå fra iPhone til Android og har bygget deg opp et stort arkiv med musikk og video i iTunes er det ingen grunn til panikk.

Android-appen DoubleTwist lar deg nemlig "lure" iTunes til å synkronisere musikk og video med en Android-telefon. Dette gjør at telefonen dukker opp som en bærbar enhet i iTunes.

Dette krever at du installere et program på PC-en din, og en app på Android-telefonen din. Dersom du har behov for AirSync kan du kjøpe en oppgradering for dette i tillegg.

LES OGSÅ: De heftigste iPhone 5-alternativene

Vil du ha flere tips og triks? Følg oss på Facebook, så sier vi fra neste gang vi skriver en guide.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.