IT

6 milliarder til it-forskning

PRESSET: Europeisk bilindustri skal nyte godt av EUs storsatsing på it-forskning ved utvikling av teknologi som gjør produktene mer konkurransedyktige.
PRESSET: Europeisk bilindustri skal nyte godt av EUs storsatsing på it-forskning ved utvikling av teknologi som gjør produktene mer konkurransedyktige. Bilde: Per Erlien Dalløkken
Espen Zachariassen
29. sep. 2010 - 16:22

Under den store it-konferansen ICT 2010 i Brussel denne uken lanserte Kommisjonen sin største utlysning på it-forskning noen sinne.

Neste år skal 780 millioner euro investeres i forskningsprosjekter på it-områder som fremtidens internett, robotteknikk, energieffektivisering og eldreomsorg.

Det tilsvarer 6,2 milliarder norske kroner.



Mer på vei

De to neste årene har Kommisjonen forpliktet seg til å øke denne bevilgningen med 20 år.

– Hensikten er å styrke næringslivet i Europa, sier EUs it-kommissær Neelie Krues.



Norge med

Forskningsmidlene inngår i unionens sjuende forskningsprogram, der også norske interesser kan søke om tilskudd i samarbeid med partnere som holder til i medlemslandene.

Tildelingen skjer som før ved et spleiselag mellom det offentlige og private parter, gjerne bedrifter og høyere utdannings- og forskningsinstitusjoner.



Fremtidens internett

Prosjektmidlene fordeles med blant annet 120 millioner euro til finansiering av forskning og teknologisk utvikling innen nettverk, digitale medier og tjenesteinfrastruktur i fremtidens internett.

Fra før er det bevilget rundt 100 millioner euro til prosjekter under paraplyen ”Fremtidens internett”. Her er poenget å utvikle innovative internettapplikasjoner for blant annet energiforsynings- og trafikkstyringssystemer.



Bilindustrien

200 millioner øremerkes elektroniske systemer og fotonikk.

Det skal komme hardt pressede bransjer til gode, som bilindustrien.

Utvikling innen laserteknologi for å få fart på utbygging av superbredebånd i hele Europa står også høyt på ønskelisten.



Bedre bygg

200 millioner euro går til it-løsninger for helse og utfordringer med en stadig høyere andel eldre innbyggere.

Bedre energieffektivitet innen både bygninger og transport kan nyte godt av 135 millioner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.