6 milliarder til it-forskning

PRESSET: Europeisk bilindustri skal nyte godt av EUs storsatsing på it-forskning ved utvikling av teknologi som gjør produktene mer konkurransedyktige.
PRESSET: Europeisk bilindustri skal nyte godt av EUs storsatsing på it-forskning ved utvikling av teknologi som gjør produktene mer konkurransedyktige. (Bilde: Per Erlien Dalløkken)
  • IT

Under den store it-konferansen ICT 2010 i Brussel denne uken lanserte Kommisjonen sin største utlysning på it-forskning noen sinne.

Neste år skal 780 millioner euro investeres i forskningsprosjekter på it-områder som fremtidens internett, robotteknikk, energieffektivisering og eldreomsorg.

Det tilsvarer 6,2 milliarder norske kroner.

Mer på vei

De to neste årene har Kommisjonen forpliktet seg til å øke denne bevilgningen med 20 år.

– Hensikten er å styrke næringslivet i Europa, sier EUs it-kommissær Neelie Krues.

Norge med

Forskningsmidlene inngår i unionens sjuende forskningsprogram, der også norske interesser kan søke om tilskudd i samarbeid med partnere som holder til i medlemslandene.

Tildelingen skjer som før ved et spleiselag mellom det offentlige og private parter, gjerne bedrifter og høyere utdannings- og forskningsinstitusjoner.

Fremtidens internett

Prosjektmidlene fordeles med blant annet 120 millioner euro til finansiering av forskning og teknologisk utvikling innen nettverk, digitale medier og tjenesteinfrastruktur i fremtidens internett.

Fra før er det bevilget rundt 100 millioner euro til prosjekter under paraplyen ”Fremtidens internett”. Her er poenget å utvikle innovative internettapplikasjoner for blant annet energiforsynings- og trafikkstyringssystemer.

Bilindustrien

200 millioner øremerkes elektroniske systemer og fotonikk.

Det skal komme hardt pressede bransjer til gode, som bilindustrien.

Utvikling innen laserteknologi for å få fart på utbygging av superbredebånd i hele Europa står også høyt på ønskelisten.

Bedre bygg

200 millioner euro går til it-løsninger for helse og utfordringer med en stadig høyere andel eldre innbyggere.

Bedre energieffektivitet innen både bygninger og transport kan nyte godt av 135 millioner.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå