T2

50x zoom fra Canon

Og EOS 6D.

17. sep. 2012 - 13:14

I dag åpner fotomessen Photokina i Køln, og nyhetene velter ut av mørkerommene. Canon tar ingen sjanser og lar norske journalister få med seg godbitene her i Oslo.

Den kanskje største nyheten er Canons nye speilreflekskamera i mellomsegment, EOS 6D. Med en vekt på 770 gram er dette verdens letteste digitale speilreflekskamera med CMOS-sensor i fullformat.

For å sukre pillen til interesserte kjøpere har Canon utstyrt det med innebygget WiFi og GPS. Med WiFi er det mulig å fjernstyre kameraet med en smarttelefon, og man kan dele bilder trådløst. At det også kan ta Full HD-video er selvsagt.

Lysstyrke

Mer lysstyrke i dårlig belysning er slagordet for mange av de nye lanseringene, og 6D føyer seg pent inn her.

En ny bildebrikke på 20,2 megapiksler kan presse ISO-verdien opp til 102 400. Det betyr at behovet for blits ikke oppstår ofte.

Kameraet kan ta 4,5 bilder i sekundet og det har en 11 punkts autofokus som kan gjøre jobben selv i lys fra fullmånen. Kamerahuset vil ligge på 17 000 kroner.

Vil man ha med optikk koster et komplett kamera med et 24-105-objektiv 24 000 kroner. Kameraet kommer i desember.

Les også:

Nikon lanserer kamera med Android

Tar undervannsbilder uten å bli våt  

Kompakt

Canon introduserer også en ny generasjon kompaktkameraer i PowerShot–serien. Noen er nye i dag og noen er lansert tidligere.

– Det nye med mange av disse er selve optikken. G15 har et ekstremt lyssterkt objektiv mens SX 50 har 50X optisk zoom. I tillegg har de en ny elektronisk zoom som gir en nesten ikke destruktiv interpolasjon. For SX 50 betyr det opptil 100X zoom, sier Canons produktspesialist Trond Sliper.

Når man ser på noe med 100X zoom er det omtrent umulig å finne objektet. Derfor har kameraene en assistentfunksjon som utnytter en optimalisert optisk bildestabilisering og leder brukeren frem når man zoomer for at det i det hele tatt skal være mulig å fange objektet.

Vi testet funksjonen og det virker faktisk, men lett å skyte med hundre ganger forstørrelse er det ikke.

Sliper på langt hold: Vi tok dette bildet av Canons produktspesialist Trond Sliper på ca 20 meters hold med PowerShot SX 50.
Sliper på langt hold: Vi tok dette bildet av Canons produktspesialist Trond Sliper på ca 20 meters hold med PowerShot SX 50.

Ny sensor

En ny sensor har gitt de nye kompaktkameraene fra ett til to hopp opp på ISO-skalaen. Et par av dem har ISO på 12 800, og kan presses høyere.

– Dette er ISO-verdier på linje med speilreflekser, sier Sliper.

Les også:

Sjekk oppløsningen på dette mobilkameraet!

Slik klipper du film med iPhone  

Raskere

Kameraene har også fått nye prosessorbrikker som gir vesentlig raskere autofokus.

Samtidig er den ergerlige forsinkelsen når man tar bilder med kompaktkameraer nesten halvert i forhold til forrige generasjon. 0,22 sekunder er til å leve med, hvis Canon snakker sant.

Canon har også bygget inn en ny funksjon som gjør at kameraene kan ha ulike hvitballanser i forskjellige deler av et bilde. I kunstbelysning betyr det mer naturlige farger uten stikk.

PowerShot SX50 HS får en pris på 4500 kroner, noe som kanskje burde friste mange som går og tenker på et systemkamera.

Endelig speilløst

Canon har holdt ut lenge mot den speilløse bølgen, men i sommer kom de med EOS M, som er deres første modell i dette markedet. Det er faktisk mindre enn de største kompaktkameraene.

Det Canon har gjort er å putte det meste fra nylanserte EOS 650D inn i EOS M. De tekniske dataene, inklusive sensor og elektronikk er de samme, selv om forenklingen av innstillingene, som sikkert mange fotoamatører bare er glad for, har gått ut over noe av funksjonaliteten.

Kameraet kan brukes med EOS-objektiver via et adapter. Det kommer en egen serie med objektiver som er tilpasset kameraet og som derfor blir mindre.

Den litt mindre glade nyheten er at nykommeren blir like dyr som 650D, selv om Canon slipper å utstyre det med all mekanikken.

7990 kroner inklusive et 18-55 mm-objektiv er prisen på begge to.

Les også:

Leica lanserer svart-hvitt-kamera

Slik tar du panoramafoto

Dette kameraet hjelper deg med å ta gode bilder

Mobilkameraet skal bli like bra som øyet

Snart norsk linse i mobilkameraene  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.