INDUSTRI

500 millioner til miljøteknologi

Kristin Halvorsen og Erik Solheim la i dag frem en ny ordning for kommersialisering av miljøteknologi.
Kristin Halvorsen og Erik Solheim la i dag frem en ny ordning for kommersialisering av miljøteknologi. Bilde: Trond Gram
Camilla Aadland, Trond GramCamilla Aadland, Trond Gram
6. mai 2010 - 12:53

Etter å ha blitt etterspurt uttallige ganger av industrien, bevilger regjeringen penger til kommersialisering av ny miljøteknologi. På statsbudsjettet for 2011 kommer 500 millioner kroner fordelt på tre år til et program som skal følge hele prosessen slik at vi sikrer utvikling av ny miljøteknologi.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim mener at markedet alene ikke er nok til å skape utvikling av miljøteknologi som samfunnet trenger. Nå skal regjeringen bidra til at det blir enklere.

- Problemet med miljøteknologi er at markedet ligger langt fremme, sa Solheim da det nye programmet ble presentert for pressen i Oslo i dag, og la til at denne satsingen innebærer en tett dialog med næringslivet.

- Betydelig beløp

Programmet kommer i tillegg til miljøteknologifondet på 140 millioner kroner som regjeringen lanserte før valget i fjor.

- 500 millioner kroner over statsbudsjettet er et betydelig beløp, men det vil ikke løse miljøproblemene alene, sier han og legger til at det bare kan virke hvis det utløser støtte fra andre statlige etater og betydelige beløp fra næringslivet.Satsing fra neste år

Programmet for miljøteknologi innebærer en satsing på 500 millioner kroner for årene 2011-2013.

Ifølge kunnskapsminister Kristin Halvorsen trapper regjeringen opp satsingen på teknologi for å møte miljøutfordringene og bidra til framtidsrettede arbeidsplasser.

- Programmet er et samarbeid mellom Miljøverndepartementet, Kunnskapsdepartementet, NHD og OED, sier hun og legger til at håpet er at ordningen skal treffe bedrifter i omstilling.

- I krisetider er det mange som må omstille seg. De som gjø rdet, bør være ekstremt opptatt av å treffe den grønne veksten, sier hun.Internasjonale bedrifter

Det nye programmet skal prioritere teknologiområder med et stort internasjonalt marked.

– Verden står overfor en formidabel miljøutfordring. Grønn teknologi er et av de markedene som vokser raskest. Land som er tidlig ute, har et konkurransefortrinn, og vi vil støtte de norske bedriftene som går foran og viser vei, sier Solheim.

Industrien har lenge ettelyst mer penger til utvikling av miljøteknologi. Fra før har regjeringen bevilget 140 millioner til utvikling av miljøteknologi.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.