MILJØ

50 tonn PCB skal fjernes

50 TONN: Mye PCB er fjernet, men fortsatt må 50 tonn bort fra kondensatorer innen utgangen av 2007.
50 TONN: Mye PCB er fjernet, men fortsatt må 50 tonn bort fra kondensatorer innen utgangen av 2007. Bilde: Leif Haaland

– Innen utgangen av 2008 må over to millioner gamle lysarmaturer som inneholder miljøgiften PCB – polyklorerte bifenyler – fjernes fra norske bygninger. Det samme gjelder for lysløyper, gatelys, sportsanlegg, veksthus og tilsvarende med damplampearmaturer fra 1960 til og med 1979. Den store bøygen kan bli penger, sier Qno Lundkvist i Statens forurensningstilsyn (SFT).Det kreves en plan

Markedsdirektør Anders Bredesen i YIT Building Systems mener at alle bedrifter kan greie å skifte ut sine PCB-holdige armaturer innen fristen – dersom de har en utskiftingsplan. Men de som ikke har noen plan klar når kontrollen kommer, vil få det temmelig hektisk.

–Tidligere måtte byggeier søke om utsettelse fra fristen som var 1. januar i år. Nå skal en detaljert utfasingsplan være en del av bedriftens internkontroll-dokumentasjon, sier Bredesen. En slik detaljert plan er forutsetningen for at fristen kan utsettes til 1. januar 2008 uten søknad.

– Fortsatt har tre firedeler av potensielle eiere av PCB-holdige kondensatorer ingen oversikt over egen situasjon. Dette er likt fordelt mellom offentlige og private eiere, sier Lundkvist.

Bredesen opplyser at det ikke finnes noen sentral oversikt over hvor mange anbud som er inngått på dette området. YIT har spesialisert seg på dette arbeidet og har selv hatt en betydelig oppdragsmengde. For å illustrere hvor mye to millioner armaturer er, nevner han at dette tilsvarer installasjonene i 3000 – 4000 mellomstore næringsbygg.Reduserte strømutgifter

Kravet til utskifting gjelder bare selve kondensatoren. Men den som har råd til å skifte ut de gamle armaturene samtidig, tjener fort inn denne investeringen.

– De gamle lysarmeturene fra før 1980 krever inntil 70 prosent mer energi enn moderne armaturer. I tillegg gir de moderne et mye bedre og flimmerfritt lys, sier Anders Bredesen.

Beregninger fra YIT viser at energiforbruket i eldre lysarmaturer årlig ligger på rundt 300 kWh. Med en reduksjon på 150 kWh pr. armatur vil en full utskifting av de resterende to millioner armaturer gi en innsparing på nærmere 300 millioner kWh årlig. Det tilsvarer elforbruket til 16.000 innbyggere i Norge.

– Innsparingen vil bli enda større, sier Bredesen. Grunnen er at med moderne lysarmatrer kreves det langt færre lyspunkter enn tidligere.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.