NETTARKIV

50. plass ikke bra nok

REKRUTTERING ER FAKTISK den eneste bekymringen for Inger Reidun Aukrust, dr. scient. i kjemi og daglig leder for den ett år gamle kjemibedriften Synthetica i Forskningsparken i Oslo.

Synthetica er en av de over hundre nyskapingsbedriftene som holder til i lokalene i Gaustadbekkdalen. Synthetica lager kjemiske forbindelser, i hovedsak for farmasøytisk industri. Det startet med to dr.scient.-er i januar 2001. Nå er de seks medarbeidere. Bedriften har tjent penger fra dag én og kan vise til pene, svarte tall for sitt første virksomhetsår. Laboratorium nummer to er nettopp ferdigstilt.

- Å være dyktige er det viktigste av alt, Inger Reidun Aukrust. Så er også Synthetica på vel ett år blitt ett av de ledende selskapene i Norden på sitt område. Men den svake rekrutteringen til kjemifaget gjør jakten på de beste fagfolkene til en utfordring.

På 50. plass

Norge skal ligge helt i topp når det gjelder kunnskap, kompetanse og ny teknologi, slår regjeringen fast i Sem-erklæringen. Vi liker å tenke på oss selv som en kunnskapsnasjon i første divisjon. Men som professor Svein Sjøberg har påpekt i forbindelse med en FN-rapport: Norge ligger høyt i forbruk av ny teknologi, som mobiltelefoner og PC-er, men svært lavt når det gjelder å utvikle ny teknologi eller satse på teknologisk kompetanse i utdanning, forskning, produksjon og eksport. Når det gjelder eksport av høyteknologi, havner vi på en 50. plass i verden!

Det er også pekt på at entusiasmen til gründerne er gått ned. Det merker vi heldigvis ikke i Forskningsparken i Oslo. Pågangen fra nyskapingsbedrifter som vil leie seg inn, er stor. Mange vil holde til i et miljø der de får nyte godt av nyskapingskompetanse, nettverk, samarbeidspartnere og en unik lokalisering med Universitetet i Oslo, Rikshospitalet og mange andre viktige forskningsinstitusjoner som nærmeste naboer. Et nytt bygg er derfor under planlegging og skal stå ferdig i 2003.

Suksessfaktorer

Synthetica er en suksesshistorie. Sikkert på grunn av to nøkterne, kunnskapsrike personer som startet det hele. Men trolig også fordi Forskningsparken er det ideelle sted for dem: - Å holde til i nærheten av Universitetet i Oslo er helt nødvendig for oss, sier Inger Reidun Aukrust. Her kan de leie de instrumentene de ikke har mulighet til å eie selv. Samtidig med en nabobedrift i Forskningsparken bygde de sitt nye laboratorium. Slikt blir det effektivitet og ressurssparing av. Synthetica kunne dra nytte av nyskapingskompetansen i Forskningsparken og støtte fra SND i oppstarten.

Uansett hvem du snakker med i nyskapingsbedriftene i Forskningsparken, er budskapet det samme: "Vi må være gode". Kunnskap og kompetanse er kjennetegn og suksessfaktorer. Da er det et tankekors at realfag ikke trekker studenter. Det er helt nødvendig å satse på naturvitenskap og teknologi i utdanningen og få Norge opp fra 50. plassen.

Representanter for de 12 forsknings- og kunnskapsparkene som er sammensluttet i Forskningsparkene i Norge (FIN), skriver fra sine respektive ståsteder.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.