KRAFT

5 TWh i 2010

Enova-direktør Nils Kristian Nakstad skryter av bransjen under Enovas Varmekonferanse i Trondheim.
Enova-direktør Nils Kristian Nakstad skryter av bransjen under Enovas Varmekonferanse i Trondheim. Bilde: Scanpix
Mona Sprenger
21. jan. 2010 - 13:12

TRONDHEIM: – Vi nærmer oss målet 18 TWh spart og produsert ny fornybar energi innen 2011. Vi har passert 4 TWh varme og vil passere 5 TWh i 2010. All honør til dere som driver disse prosjektene framover, sier Enova-direktøren til varmebransen som er samlet i Trondheim i dag og i morgen.

12 milliarder

Det har vært en ekspansiv satsing på varme de siste ti årene. Planlagte utbygginger vil bidra til en firedobling av levert fjernvarme i perioden 1998–2016, forteller rådgiver i Enova, Andreas Stokke.

– Varme er et betydelig satsingsområde i Enova. To milliarder Enova-kroner har utløst investeringer i en størrelsesorden 12 milliarder kroner. Det er viktig å fortsette denne utviklingen, for å bygge op et levedyktig varmemarked, sier Stokke, som mener at det er en utfordring at mange nye bygg i dag bygges uten vannbåren varme.

Bygger uten vannbåren varme

– Dette er en utfordring, fordi vi mener at det finnes et stort uutløst potensial innen varme. Økt etterspørsel bygger et marked og tilknyttingsplikten har vært helt avgjørende.

Betalignsdyktig marked

Nils Kristian Nakstad understreket at mye av grunnlaget for Norges energipolitikk legges utenfor Norge, og at fornybardirektivet kommer til å bli helt avgjørende.

– Det overordnede spørsmålet er verdien av det vi produserer i form av ny fornybar kraft eller spare. Vi må få tilgang til et betalingsdyktig marked som setter pris på den varen, sier Nakstad, som tror at potensialet for en videre utbygging er stor.

– Videre prioriteringer er passiv hus, fornybar varme, marin kraft og energieffektiv industri. Dette løser vi ved teknologiutvikling, markedsutvikling og atferdsendring.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.