NETTARKIV

5 spørsmål til Ifea-direktøren: – Industrien må ta automatisering på alvor

Geir Lae Solberg, direktør i Ifea, mener mange norske bedrifter henger etter sine utenlandske konkurrenter på automatisering.
Geir Lae Solberg, direktør i Ifea, mener mange norske bedrifter henger etter sine utenlandske konkurrenter på automatisering. Bilde: John Petter Reinertsen
Ole K. Helgesen
19. des. 2005 - 12:32

Hva gjør Ifea?

– Vi er en møteplass for virksomheter innen elektro- og automatiseringsmiljøene. Foreningen skal synliggjøre betydningen av elektro- og automatiseringsfagene, og fremme anvendelsen av elektroteknikk og automatisering gjennom kompetanseoverføring og nettverksbygging. Ifea skal også være et aktivt organ som virksomheter, myndigheter og andre organisasjoner kan henvende seg til med spørsmål knyttet til virksomheten.Hvordan ligger norsk industri av på automatiseringsområdet?

– Det er veldig stor forskjell på de ulike bransjene. Olje- og gass bransjen ligger langt fremme, mens andre deler av industrien kanskje ikke er fullt så gode. For eksempel, ligger papirindustrien i Norge et stykke bak Sverige og Finland.Hva mangler de bedriftene som ligger etter?

– Det er åpenbart mye å gå på i mange bransjer når det gjelder anskaffelser av State-of-the-art produksjonsutstyr og integrering av produksjonslinjene. Derfor ønsker vi å legge til rette for at bedrifter på tvers av bransjene kan møtes for å utveksle erfaringer og inspirere hverandre.Har det vært unødvendige utflyttinger og nedleggelser i Norge på grunn av manglende investeringer?

– Det har jeg ikke grunnlag for å si. Men det er svært viktig at industrien tar automatisering på alvor. Aksjemarkedets stadig økende forventninger til bedre inntjening og HMS, sterkere internasjonal konkurranse og kortere produktlevetid setter stadig større krav til automatisering og effektivisering.Hva blir Ifeas viktigste oppgaver framover?

– Å skape samhold mellom de ulike interesseorganisasjonene innen automatiseringsbransjen. Det er ikke plass til konkurrerende organisasjoner i bransjen. Hvis vi hadde stått samlet, hadde vi fått mye mer betydning og bedre påvirkningsmuligheter.

Jeg vil også nevne at Eliaden er viktig for oss, og vi jobber for at Eliaden skal bli enda mer synlig. Målet er å øke antall utstillere og sørge for at bransjen får større samfunnsmessig oppmerksomhet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.