T2

5 elektronikktrender: Syltynne, men fete

2. okt. 2007 - 15:41

Den store elektronikkfesten IFA er over og vi har et år til å drøvtygge inntrykk før sirkuset starter på nytt.

Så hva var det egentlig som skjedde i Berlin?

1. Flatt og rått

Hovedinntrykket for denne messen, og for den saks skyld den forrige og den før der, og sikkert den neste, er flatt. Flate TV-er i alle avskygninger hvor du enn snudde deg. Ikke et katodetrålerør å se. Og ikke bare flatt, men stort. Det å skifte ut alle de gamle TV-en i verden i løpet av noen år er et mega-megamarked som produsentene har siklet etter. I løpet av de siste ti årene har produksjonskapasitet skutt i været og nå lages flatskjermer på mye større glassflater enn før. Det betyr billigere store TV-er. 40 tommere er billigere enn 32 tommerne var for kort tid siden, og denne utviklingen stopper neppe.

Samtidig blir kvaliteten bedre. 100 Hz og full HD kommer for fullt. Litt dyrt ennå, men bare vent.



2. Alt blir tynnere

Når TV-ene nå er blitt flate og smekkfulle av alskens godsaker som forbedrer bildet er neste trend enda flatere. Sharp er ute å viser en svært så tynn TV-modell og vi tipper mange andre henger seg på denne trenden. I tillegg til tykkelsen minker også rammen rundt bildet i bredde, men selv om det ser flott ut har det en ulempe. Det reduserer muligheten for å designe TV-ene med anstendige høytalere. Nå har vi til gode å høre flate TV-en med topp lyd uansett så et hjemmekinoanlegg er tingen uansett.



3. Nye flate pakker

Det er ikke bare TV-er som nyter godt av alt glasset som spruter ut av LCD-fabrikkene. Digitale bilderammer, som det ofte kalles, kommer fra en haug med produsenter. Det er forresten ikke bilderamma som er digital, det er bildet i form av et LCD-display. Slike skal vi se mange av på husets vegger i årene fremover. Legg inn digitale bilder direkte, koble til via WLAN eller send SMS-er rett inn. Her kommer det mange varianter. Nå rundt tusenlappen, men etter hvert billigere, større, mindre osv.



4. Ser blått lys

Alle slike utstillinger er jo slagplasser for det store salget som pågår i skatefilm mellom Blu-ray og HD-DVD. Hvem skal få gleden av å erstatte DVD-en? Kampen har bølget frem og tilbake mellom aktørene som jakter på enorme lisensinntekter. Men det nevner de selvfølgelig ikke.

Det er vanskelig å tippe hvem som vinner, men det kan se ut som at Blu-ray har overtaket både teknisk og markedsmessig. Uansett. Hvis vi ikke snart ser at en kaster inn håndkleet, kan de bli stående igjen på stasjonen begge to og se at toget går fra dem med direkte nedlastning og nye formater basert på superbillig flashminne. Hvem trenger noe som snurrer rundt i fremtiden?


Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

5. Finn veien hjem

Elektronikkprodusenter speider alltid etter et produkt som alle føler de bør ha. GPS er blitt et slikt og du verden hvor mange modeller som har sett dagens lys og var møtt opp på IFA. Stikkord er billigere, større skjermer, mer funksjonalitet og kanskje at de ikke får være alene.

Alle mobilprodusenter med repekt for seg selv er jo i ferd med å legge GPS til sin lange liste av ting de kan gjøre i tillegg til å snakke. Likevel synes vi de nye modellene som kommer med terreng og bygninger i 3D er verd å merke seg. Det at kartet stemmer bedre med terrenget er alltid en god ting når du skal finne frem

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.