T2

5 billig-telefoner som gir deg mye for pengene

Du får en god smarttelefon til en tidel av prisen på en iPhone 6.

Hvis du trenger ny mobil er det ikke nødvendig å sprenge budsjettet. Disse hyggelige telefonene får du til trivelige priser. Foto: Produsentene/montasje
Hvis du trenger ny mobil er det ikke nødvendig å sprenge budsjettet. Disse hyggelige telefonene får du til trivelige priser. Foto: Produsentene/montasje
Marius ValleMarius ValleJournalist
9. mai 2015 - 20:40

Det hender støtt og stadig at undertegnede får spørsmål om hvilken telefon som er det beste kjøpet. Ofte står valget mellom de nyeste iPhone- eller Galaxy-variantene, eller andre toppmodeller.

Det er ikke så rart at mange oppfatter at valget reelt står mellom de dyre toppmodellene. De får mest oppmerksomhet, har store reklamebudsjetter, og ender ikke rent sjeldent med toppkarakterer i tester.

Likevel tipper vi det sitter ganske langt inne for mange å bruke mellom 6000 og 10 000 kroner på en mobiltelefon. Skal du ha Galaxy S6 Edge med 64 GB minne  må du ut med 9000 kroner. En iPhone 6 Plus med 64 GB minne koster deg 8000 kroner.

For å sette det litt i perspektiv: Til den prisen kan du få en fin ferietur til et annet kontinent, en godt spesifisert bærbar PC, eller en EU-godkjent eldre bruktbil, og fortsatt ha penger til overs.

Det er klart at det er kjekt å ha det siste og beste, men du kan få flere gode smarttelefoner til en langt billigere penge. Her er et utvalg slike fra vårt testarkiv.

Les også: Tre GPS-apper du bør laste ned

Nokia Lumia 630 er den første telefonen med Windows Phone 8.1.
Nokia Lumia 630 er den første telefonen med Windows Phone 8.1. Marius Valle

Nokia Lumia 630

Pris: Fra 650 kroner uten abonnement
Spesifikasjoner: 4,5 tommer, Windows Phone 8.1, minnekort, 3G

Det mangler ikke på smarttelefoner til under tusen kroner, men det er ikke så mange av disse som er gode. Lumia 630 er et klart unntak.

Denne telefonen har stort sett alt du trenger, et moderne operativsystem, og ser bra ut. Skjermen på 4,5 tommer er ikke den skarpeste eller beste, men duger for all del fint.

Her må du også ofre NFC-støtte, og du får ikke 4G. Kameraet er naturlig nok ikke det beste heller, men med autofokus og muligheter for manuell kontroll du ikke får på langt dyrere kontroller har det absolutt potensiale i godt lys.

Den gjør det grunnleggende bra, og har rimelig god batteritid også. Prosessoren er ikke av det spreke slaget, men til vanlige oppgaver som surfing og Facebook fungerer det bra.

Du får ellers GPS-navigasjon med nedlastbare kart, Wi-Fi-tilkobling, 3G, Bluetooth og minnekortstøtte.

Vil du slippe unna med noen hundrelapper syns vi du skal vurdere Lumia 630.

Test: Nokia Lumia 630

Bakdekselet har «metallinspirert» design. Altså plastdeksel med et fancy mønster.
Bakdekselet har «metallinspirert» design. Altså plastdeksel med et fancy mønster. Marius Valle

LG G3 S

Pris: Fra 2000 kroner uten abonnement
Spesifikasjoner: 5 tommer, Android 4.4, minnekort, 4G

Dette er miniutgaven av fjorårets flaggskip fra LG. Ikke at den er i nærheten så godt spesifisert som storebror, men likefullt en rimelig god telefon til en fin pris.

Her får du en rimelig skarp skjerm, grei ytelse, og alle spesifikasjoner du forventer av en moderne smarttelefon.

Kameraet er også interessant, da det har laserbasert autofokus. Det gjør at kameraet fokuserer på et blunk. Resultatene blir stort sett greie, uten at G3 S stikker seg ut som en spesielt god kameratelefon.

Vi liker at den ser bra ut, er enkel og grei i bruk og har rimelig god batteritid. Til 2000 kroner er det ikke verst.

Test: LG G3 S

Lumia 830 gir deg et svært godt kamera og ramme i metall til en hyggelig pris. Spesifikasjonene er for øvrig midt på treet.
Lumia 830 gir deg et svært godt kamera og ramme i metall til en hyggelig pris. Spesifikasjonene er for øvrig midt på treet. Marius Valle

Nokia Lumia 830

Pris: Fra 2600 kroner uten abonnement
Spesifikasjoner: 5 tommer, Windows Phone 8.1, minnekort, 4G

Godt kamera og flott design oppsummerer denne telefonen ganske greit.

Lumia 830 har et 10 megapikslers kamera med optisk bildestabilisator, som er uvanlig i denne prisklassen. Den kan også ta full HD-video med surroundlyd(!), og egner seg bra til opptak i omgivelser med høy lyd. En konserttelefon, med andre ord.

Microsoft presenterte Lumia 830 som et flaggskip til lavpris. Nå som prisen har falt til 2600 kroner kan vi sannelig være enige. Dette er en telefon med det aller meste du kan vente deg av en moderne smarttelefon.

Alt i alt den beste kameraetelefonene til denne prisen.

Test: Nokia Lumia 830

Honor 6 kan kanskje ikke sies å ha sprek design, men den er funksjonell.
Honor 6 kan kanskje ikke sies å ha sprek design, men den er funksjonell. Marius Valle

Huawei Honor 6

Pris: Fra 2700 kroner uten abonnement
Spesifikasjoner: 5 tommer, Android 4.4, 16 GB, 4G

«Mye for pengene» beskriver også Huawei Honor 6 godt. Denne Android-telefonen har skarp skjerm, god prosessor, et bra kamera og god batteritid.

Det er slett ikke dårlig til denne prisen. Kameraet er et Sony-kamera med 13 megapikslers oppløsning. Det støtter blant annet HDR-videoopptak.

Prosessoren har åtte kjerner, og det er hele 3 GB arbeidsminne her. Det er 16 GB lagringsminne og støtte for minnekort.

Kort sagt er Honor 6 et av de aller beste kjøpene du kan gjøre om du vil ha mye Android-telefon for pengene.

Test: Huawei Honor 6

Skjermen egner seg strålende til det aller meste, som bildetitting.
Skjermen egner seg strålende til det aller meste, som bildetitting. Marius Valle

LG G3

Pris: Fra 3250 kroner uten abonnement
Spesifikasjoner: 5,5 tommer, Android 5.0, minnekort, 4G

LG G3 er en av våre store favoritter fra 2014. Den holder seg fremdeles meget godt, spør du oss.

Her får du en sylskarp skjerm på 5,5 tommer, som dekker en usedvanlig stor del av fremsiden.

I tillegg får du et svært godt kamera med laserbasert autofokus. Batteritiden er også ganske god, takket være en kapasitet på 3000 mAh. Alle øvrige toppmodellspesifikasjoner er også på plass.

Drøyt 3200 kroner er ikke mye forlangt for en komplett pakke som dette, og selv om G3 er et år gammel vil du neppe oppleve at den blir for svak med det første.

Dette er altså full pakke til halve prisen av en iPhone 6 eller Galaxy 6.

Test: LG G3

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.