NYHETER_BYGG

417 meter stål og betong kollapset

Ingen vet med sikkerhet hvordan skadene fra flykollisjonene kunne medføre total kollaps av de to tårnene, hver på 110 etasjer. Begge flyene var av typen Boieng 747 med til sammen 146 passasjerer.

Det første tårnet til World Trade Center ble ferdig bygget i 1972, mens det andre var innflyttingsklart året etter. 20 år seinere ble senteret utsatt for en bombeaksjon. Grupperingen rundt den styrtrike saudiarabiske forretningsmannen Osama bin Laden, med sterke bånd til Taliban-regimet i Afghanistan, ble mistenkt for å stå bak. Han mistenkes også denne gangen.

Bygget er satt opp med stål-søyler og bjelker i yttervegger som dannet et ytre rør-skall samt en indre kjerne rundt de 104 heissjaktene.

Senteret ble konstruert for å tåle de kraftigste påkjenninger fra vind og setninger i grunnen. Under kraftig vind kunne tårnene svaie ca. en meter i alle retninger.

World Trade Center ble bygget på fyllmasser, men ble forankret med 225 meter lange pæler til fjellgrunn. Bygningene skulle også kunne motstå flykollisjoner, ifølge de første rapporter. Det viste seg ikke å stemme.

Det første tårnet ble truffet rundt 80. etasje, mens det andre flyet traff rundt 50. etasje. Kraftige branner brøt ut.

I februar 1993 eksploderte en bombe i kjelleren til senteret. Krateret målte ca. 72 meter i diameter og gikk fem etasjer nedover. Seks mennesker omkom og ca. 1000 ble skadet. Det tok bare en måned å reparere og bygge opp igjen de skadde bygningsdelene.

Les mer om: