OLJE OG GASS

400 oljearbeidere kan gå til streik

400 oljearbeidere kan gå til streik om man ikke blir enige i meklingen. Etter hvert kan tallet bli 2.400.
400 oljearbeidere kan gå til streik om man ikke blir enige i meklingen. Etter hvert kan tallet bli 2.400. Bilde: Statoil
15. juni 2010 - 14:41

I første omgang vil tre produksjonsplattformer og noen floteller bli berørt av en eventuell streik. Streiken vil ha begrenset betydning for den norske oljeproduksjonen.

Fire dager senere kan arbeidskonflikten bli sterkt opptrappet. Arbeidsgiverorganisasjonen Oljeindustriens Landsforening (OLF) har varslet at det kan bli aktuelt å ta ut 2.400 oljearbeidere i lockout.

Begrenset betydning

– Foreløpig virker markedet avventende. De tre plattformene det er snakk om står for en begrenset del av produksjonen på norsk sokkel, og de fleste venter vel at en streik vil bli stoppet relativt raskt, sier oljeanalytiker Trond Omdal i Arctic Securities.

De tre plattformene der det er varslet streik er Draugen der Norske Shell er operatør og Gullfaks B og C som opereres av Statoil.

Draugen har hatt problemer de siste månedene og Gullfaks C er stengt etter problemer med trykket i en av brønnene. Det er usikkert om Gullfaks B må stenge hvis det blir konflikt.

Tre forbund

Det er de tre fagforeningene Industri Energi, Lederne og Safe som har varslet streik for en del av sine medlemmer hvis ikke meklingen fører fram i løpet av onsdag.

Industri Energi tar ut 90 ansatte i forpleining, Lederne tar ut 108 medlemmer mens Safe har varslet streik for 240 medlemmer.

Oljeindustriens Landsforening har sagt opp plassene for 2.400 medlemmer av Industri Energi. Hvis det blir streik, kan det bli lockout for dem med fire dagers varsel. Da vil konflikten ramme atskillig hardere.

OLF begrunner lockoutvarslet med likebehandling mellom fagforbundene. Safe og Lederne har tatt ut alle sine medlemmer som omfattes av avtalene mens det LO-tilsluttede Industri Energi bare har tatt ut et mindre antall.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.