KRAFT

400 milliarder for full kabling

DYR KABEL: Det ville blitt svært kostbart om alle de planlagte kraftlinjene i sentralnettet skulle graves ned eller legges i sjøen.
DYR KABEL: Det ville blitt svært kostbart om alle de planlagte kraftlinjene i sentralnettet skulle graves ned eller legges i sjøen.
30. des. 2010 - 10:40

Det er VG som har regnet ut dette på grunnlag av tall fra Statnett.

– Enorme kostnader

Sammenlignet med å bygge luftlinje koster det opptil ti ganger mer å grave ned en kraftledning i bakken eller legge den i sjøen.

De neste ti årene har Statnett planer om å investere 40 milliarder kroner i det norske sentralnettet.

– Skulle nyinvesteringene kun blitt lagt som jord- eller sjøkabler, ville det blitt enorme kostnader, sier kommunikasjonsrådgiver Martha Hagerup Nilson i Statnett til VG.

Les også: Sp går mot egen energiminister

Høy meterpris

Ifølge Statnett er det ikke gjort noen beregninger som viser hva det vil koste å legge hele nettet under bakken og under vann.

– Kostnadene ved å legge en sjøkabel har en estimert meterpris på ca. åtte til ti ganger en luftledning. En jordkabel har en estimert meterpris på ca. fem til ti ganger en luftledning, sier Nilson.

Full kabling ville dessuten gjort det vanskelig å komme til og reparere hvis det oppstår feil på linjen, og gitt dårligere forsyningssikkerhet.

Les også: Regjeringen brøt egne regler i mastesaken

Les også: Statnett om Hardangerfjorden: <br/> – Autostrada på bunnen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.