KLIMA

400-års-jubileum for Galileo

ENSOM: Denne ensomme galaksen pumper ut bye stjerner i en høy takt. Dette har pågått i mer enn 100 millioner år.
ENSOM: Denne ensomme galaksen pumper ut bye stjerner i en høy takt. Dette har pågått i mer enn 100 millioner år. Bilde: NASA, ESA, the Hubble Heritage Team (STScI/AURA), and A. Aloisi (STScI/ESA)
Anders J. Steensen
6. jan. 2009 - 11:17

2009 er det internasjonale Astronomiåret. Årsaken er jubileet siden det er 400 år siden Galileo rettet teleskopet sitt ut mot stjernehimmelen og oppdaget Pleiadene den 6. januar.

Som et ledd i denne feiringen demonstreres Galileskopet på Rådhusplassen i Oslo kl. 19.00 i dag.Om Astronomiåret

I 1609 rettet Galileo Galilei, som første menneske, et teleskop opp mot himmelen og så med egne øyne at Jorda bare var en av mange planeter og ikke sentrum av universet.

Oppdagelsen av den kraterdekte Månen, Venus sine faser, Jupiters måner og de mørke flekkene på Sola var begynnelsen på en vitenskapelig revolusjon som for alltid endret menneskenes verdensoppfatning. 400 år etter er det tid for en markering.

Fra Italia

Forslaget om et år i astronomiens tegn ble fremmet av Galileis fødeland, Italia, i samarbeid med Den internasjonale astronomiske union.

Ideen ble støttet av UNESCO, og i desember 2007 utpekte FN 2009 til å være Det internasjonale astronomiåret.Over hele verden

Astronomiåret 2009 vil være en global feiring av astronomi som vitenskap og dens betydning for menneskenes kulturelle og sosiale utvikling.

Opp gjennom historien har astronomien hatt gjennomgripende innflytelse på verdens religioner, filosofi og grunnleggende vitenskaper.

Øke interessen

Visjonen for jubileumsåret er å stimulere til undring, interesse og fascinasjon over det vi ser og observerer på både dag- og nattehimmelen.

Vi skal få muligheten til å gjenoppdage vår plass i universet, ikke minst gjennom egne observasjoner.

Alle kan se

Teleskoper vil bli gjort tilgjengelige rundt om i landet, både på skoler og hos de lokale astronomiforeningene.

Det vil i tillegg være innslag i TV og radio, innlegg i avisene, oppgavehefte for skolebarn, direktesendinger fra profesjonelle observatorier verden over, astronomiske bildeutstillinger og mange andre prosjekter for å nå ut til barn og voksne.Styrke naturfagene

Astronomiåret vil gi publikum sjansen til å ta del i de seneste astronomiske oppdagelser og stimulere interessen for astronomi og naturvitenskap, spesielt blant barn og unge.

Det er et faktum at naturfagene i norsk skole kommer dårlig ut i undersøkelser, samtidig som det er et skrikende behov i arbeidsmarkedet for personer med realfagskompetanse.

Mange mener at forskningen i Norge har trange kår. Et av de norske hovedmålene for Astronomiåret er å øke interessen for naturfag blant de yngre og bidra til å styrke rekrutteringen til realfag.

En ønsker også å fokusere på verdiene av grunnforskning og bevisstgjøre både politikere og folk flest.Ledes av UiO

Astronomiåret i Norges ledes av Institutt for teoretisk astrofysikk ved Universitetet i Oslo, i samarbeid med amatørastronomer, vitenskapsjournalister, regionale vitensentra, lokale astronomiforeninger og andre organisasjoner.

I tillegg til den norske nettsiden www.astronomi.no har den internasjonale hovedsiden www.astronomy2009.org mye god og spennende informasjon.

Kilde: www astronomi2009.no

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.