SAMFERDSEL

Tog med acetylen sporet av: Nordlandsbanen åpner tidligst mandag kveld

Konteiner med acetylen veltet etter avsporing.

Et godstog har sporet av i Namsskogan, og en rekke godskonteinere ligger veltet ned mot elva Namsen. Ifølge politiet kan det være snakk om farlig gods. Ingen personer skal være skadd. Innholdet og lasten vurderes av brannvesenet. En av vognene havnet i elva i forbindelse med avsporingen.
Et godstog har sporet av i Namsskogan, og en rekke godskonteinere ligger veltet ned mot elva Namsen. Ifølge politiet kan det være snakk om farlig gods. Ingen personer skal være skadd. Innholdet og lasten vurderes av brannvesenet. En av vognene havnet i elva i forbindelse med avsporingen. Foto: Bane NOR / NTB scanpix
25. juli 2019 - 21:20

Oppdatert: Nordlandsbanen i Namsskogan i Trøndelag vil tidligst åpne mandag klokka 18 etter at et godstog sporet av torsdag ettermiddag.

Bane Nor presiserer overfor NTB at det fremdeles kan skje endringer.

Søndag meldte Bane Nor at strekningen ville åpne mandag klokka 10, men åpningen er nå altså utsatt til mandag kveld. Sørenden av sporet er ryddet, men det har tatt lengre tid enn ventet å legge nye jernbanesviller under sporet.

– Bane Nor kommer med en ny foreløpig status mandag klokka 9, sier pressekontakt Britt Johanne Wang til NTB.

40 evakuert

Avsporingen skjedde like nord for Bjørnstad ved 17.30-tiden. Lokføreren, som var den eneste på godstoget, er uskadd. En rekke godskonteinere ligger veltet ned mot elva Namsen som følge av avsporingen.

40 beboere ble evakuert, og E6 ble stengt fordi en godskonteiner med acetylen veltet da toget sporet av. Acetylen kan eksplodere hvis stoffet antennes av en gnist.

– Brannvesenet jobber på stedet, og man venter på eksperter som skal komme. Det er ulike typer gass og kjemikalier i de veltede konteinerne, opplyste operasjonsleder Håvard Høyem i Trøndelag politidistrikt tidligere torsdag kveld.

Litt over klokken 22 opplyste politiet på Twitter at E6, som går nær jernbanelinjen, var gjenåpnet, og at de evakuerte hadde fått beskjed om at de kunne dra hjem igjen. 

En rekke avganger fra Oslo S er innstilt mandag morgen på grunn av signalfeil.
Les også

Togtrafikken er i gang igjen

Store skader

Ifølge Bane Nor er det omfattende skader på skinnegangen som er revet opp.

– Vi kjenner ikke hele omfanget ennå, men sporet er revet opp og må bygges opp på nytt. Dessverre vil dette ta tid, sier pressevakt Britt-Johanne Wang i Bane Nor til NTB.

Vy opplyser at passasjerene som var på sørgående tog fra Bodø, ble tatt over i busser og drosjer.

– Dette er ingen god dag for Nordlandsbanen. For nattoget sørover setter vi opp en såkalt busspendel mellom Majavatn og Namsskogan. Det blir kjørt sovevogner fra Bodø, men etter ulykkesstedet til Trondheim blir det vanlig passasjertog, sier kommunikasjonssjef Gina Scholz i Vy.

Havarikommisjonen

Fredag morgen startet Statens havarikommisjon arbeidet med tekniske undersøkelser på stedet for å finne årsaken til avsporingen.

– Vi ser på skinnegang og helning på vognen. Temperaturen kan også ha hatt en innvirkning, sier avdelingsdirektør Kurt Olsen ved jernbaneavdelingen i Statens havarikommisjon til Adresseavisen.

Namdalsavisa skriver at passasjerer på sørgående tog fra Bodø vil bli fraktet forbi stedet med buss. Skinnegangen i området skal nylig ha blitt utbedret. Åtte-ti konteinere har falt av vognene.

Politiet ønsker å avhøre lokføreren av toget involvert i togulykken i Bergen fredag kveld.
Les også

Havarikommisjonen: Toget som sporet av kan ha kjørt på rødt lys

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.