OLJE OG GASS

40 millioner til Kårstø

KOSTBART: I følge en fersk rapport kan rensingen av gasskraftverket på Kårstø bli svært kostbart.
KOSTBART: I følge en fersk rapport kan rensingen av gasskraftverket på Kårstø bli svært kostbart. Bilde: Hansen, Alf Ove
Mona Sprenger
13. okt. 2009 - 11:02

Til tross for at gasskraftverket på Kårstø ikke har vært mye i drift siden oppstart, har den rødgrønne regjeringen ennå ikke lagt bort planene om CO2-rensing.

I den første Soria Moria- erklæringen var det et mål at gasskraftverket skulle renses allerede i 2009. Dette har vært en kampsak for SV.

Integrasjon

I budsjettet for 2010 vil regjeringen bruke 40 millioner kroner på videre utredninger om mulig integrasjon mellom gasskraftverket og gassterminalen på Kårstø.

Gassnova og Gassco har fått i oppdrag å utføre en kartleggingsstudie av en mulig integrasjon.

Dette arbeidet vil etter planen pågå frem til februar 2010, og danne grunnlaget for eventuelle videre utredninger av en mulig løsning.

3,5 milliarder til CO2-håndtering

Totalt foreslår regjeringen i statsbudsjettet for 2010 at det bevilges om lag 3,5 milliarder kroner til CO2- håndtering.

Dette omfatter Gassnova og arbeidet med prosjektene på Mongstad og Kårstø, transport, lagring, forskning og teknologiutvikling, og internasjonalt arbeid med CO2-håndtering.

– Dette for at vi skal lykkes med å utvikle CO2-håndteringsteknologi som kan bli brukt over hele verden, og som kan bli avgjørende i kampen for å redde klimaet, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen på departementets nettsider.

Han mener at CO2-håndteringsprosjektet på Mongstad er et av de viktigste tiltakene i klimapolitikken.Andre CO2-bevilgninger:

  • Regjeringen foreslår en bevilgning på om lag 1,8 milliarder kroner for å dekke statens andel av investeringer i teknologisenteret på Mongstad. Regjeringen budsjetterer også med 760 millioner kroner til planleggings- og forprosjekteringsarbeid med fullskala CO2-fangst på Mongstad.
  • Regjeringen foreslår en bevilgning på 500 millioner kroner i 2010 til planlegging og forberedelser av løsninger for transport og lagring av CO2. Bevilgningen omfatter også arbeid som skal bidra til økt kunnskap om potensialer for fremtidig lagring av CO2 på norsk kontinentalsokkel.
  • Regjeringen foreslår et driftbudsjett for Gassnova SF på 91 millioner kroner i 2010. Gassnova bidrar til gjennomføring av CLIMIT-programmet. Det foreslås at CLIMIT har en samlet ramme på i overkant av 180 millioner kroner for 2010, en økning på 30 millioner kroner i forhold til 2009.
  • Regjeringen har utarbeidet en handlingsplan for det internasjonale arbeidet for å fremme CO2-håndtering som klimatiltak. Det foreslås bevilget 20 millioner kroner over Olje- og energidepartementets budsjett i 2010 til arbeidet med oppfølging av handlingsplanen.
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.