NATURVITENSKAP

40 år siden Telstar

Erik Tandberg
4. aug. 2002 - 00:58

23. juli var det 40-årsjubileum for den amerikanske kommunikasjonssatellitten Telstar 1. Da ble transatlantisk fjernsyn offentlig demonstrert.

I et overbevisende program var seere i Europa for første gang direkte vitne til hendelser på det amerikanske kontinentet: 50 kameraer ga inntrykk i sann tid fra president Kennedys pressekonferanse, baseball i Chicago, verdensutstillingen i Seattle, en Shakespeare-festival i Canada og mye mer.

Europa bidro motsatt vei med blant annet bilder fra Champs Elysées i Paris, Den spanske rideskolen i Wien, Det sikstinske kapell i Roma og Tower i London.

Sendingene gikk ut fra og ble tatt imot av bakkestasjoner i Andover, Maine, Plumeur-Bodou i Frankrike og Goonhilly Downs i Storbritannia. Bildekvaliteten i sort/hvitt var ikke perfekt, men likevel overraskende god.

Etter oppskytning 10. juli 1962, ble Telstar 1 plassert i en 5.650/952 kilometers bane, der den var brukbar i opptil 102 minutter før den forsvant over horisonten. Satellitten var bygd av AT&T (American Telephone and Telegraph), som siden 1960 hadde syslet med planer om et operativt globalt system med 50-120 satellitter i ca. 11.000 km høye baner.

Telstar 1 kostet omkring 50 millioner dollar. Nasa sørget for oppskytningen.