MOBIL

40 år siden den første mobilsamtalen

I dag er det 40 år siden den første samtalen med en håndholdt mobiltelefon ble gjennomført.

Bilde: Martin Cooper viser frem prototypen som ble brukt til å foreta den første mobilsamtalen. Bildet er tatt i 2007. Foto: Rico ShenCreative Commons Share Alike 3.0

3. april 1973, på Manhattan i New York, foretok Motorolas Martin Cooper det som var verdens første mobiltelefonsamtale slik vi kjenner konseptet i dag. Han ringte til konkurrenten Dell Labs' Joel Engel, for å fortelle at han ringte fra en håndholdt mobiltelefon.

Telefonen som ble brukt var en Motorola DynaTAC 8000x, et riktig beist av en telefon. Joda, den var håndholdt, men den krevde sin biceps. Produksjonsmodellen veide intet mindre enn 790 gram, og var en kvart meter lang, og da er ikke antennen medregnet. I tillegg til 12 nummertaster hadde den ni funksjonstaster.

LES OGSÅ: De heftigste, lektreste og teiteste mobilene verden har sett

Batteriet holdt til 60 minutter taletid, og ladetiden var hele ti timer. Dersom du bladde opp for en hurtiglader kunne den lades på en time. Prototypen som ble benyttet til den første samtalen hadde en taletid på 20 minutter, skriver The Verge i et intervju med Martin Cooper.

53000 kroner

Regnet om til 2013-verdi kostet den omtrent 53 000 kroner da den ble kommersielt tilgjengelig i 1983. Det var nemlig ikke slik at Motorola lanserte den med det første. Ikke bare skulle selve telefonen gjøres praktisk mulig å bruke - et automatisk mobiltelefonnettverk måtte også bygges ut. 

Dette nettet, kalt AMPS, ble kommersielt åpnet i 1983 i Chicago i USA. Den første kommersielle mobilsamtalen i dette nettet ble utført på en DynaTAC 8000x 13. oktober 1983. Det hører med til historien at NMT-nettet, som ble benyttet i Norden, ble åpnet allerede i 1981. Dette ble nedlagt så sent som i 2007, da Sverige slo av basestasjonene.

LES OGSÅ: Sju gamle mobiltelefonreklamer

Kilder: TheVerge.comAbout.comWikipedia.com

Les mer om: