T2

4 trender som kommer til Norge

1. Praktiske koder

Har du noen gang brukt mobilen til å sjekke innholdet i maten på restaurant? Ikke det, nei. De færreste av oss bruker internett på mobilen til særlig mer enn til e-post og lesing av avisa på bussen.

Men i Japan brer en ny tjeneste seg ut: ved hjelp av mobilens kamera kan du ta bilde av en strekkode som automatisk sender deg til en bestemt side på internett. Det kan være en elektronisk restaurantmeny med alle allergener oppført, oppskrifter i butikken, detaljer om et bilde på kunstutstilling, eller nedlasting av musikk fra et blad.

– Det såkalte QR-systemet finnes også i andre land, men i Japan er det universelt tilgjengelig på alle telefoner, og svært intuitivt å bruke, sier Sven Kilian-Nakamura.

2. GPS-overvåkning

Hvorfor har ikke Påsan kommet hjem? Mobiltelefoner med GPS er etter hvert blitt mer vanlig også i Norge, men i Japan har de kommet enda lengre i å tilby praktiske tjenester. Blant annet kan juniors mobil settes opp til å automatisk gi beskjed til mamma om hvor mobilen befinner seg.

Tilsvarende kan systemet brukes for å vite hvor eldre mennesker befinner seg, og i ekte japansk stil finnes også GPS-sendere som kan henges på katten eller hunden. At systemet også kan brukes til overvåkning er foreløpig ingen stor bekymring.

3. LED deg inn i fristelse

Noen som sa neonlys? Mens belysningen i hjemmet lenge har vært viktig for mange i Vesten, har japanere sverget til taklamper med hvitt og anonymt lys. Men nå går trenden mer i retning av såkalt organisk LED-belysning, og da et par steg videre fra Europa. Blant produkter som kommer ut på markedet i Japan i disse dager er blant annet tannbørster med LED-lys, møbler med innebygde lys innerst i skuffen, lys i kofferten og generelt overalt hvor du gjerne trenger å se litt bedre.

4. Leker for voksne

Japanere er kjent som travle mennesker, men de liker også som oss nordmenn å slappe av, og til dette formålet finnes det et raskt økende mer eller mindre nødvendige leker for voksne.

Blant annet er forskjellige typer projektorer til taket populære, som planetarium og akvarium. Roboter, senger med innebygde USB-vifter, og nye typer dataspill om blant annet oppskrifter er andre eksempler. Og som kjent er det kun én forskjell på barne- og voksenleker: prisen...Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.