IKT

4 av 5 opplever datainnbrudd

15. nov. 2001 - 00:20

Datasikkerhetsselskapet Symantec har utstyrt 400 hjemme-PC-brukere i Norden med brannmurer i bytte mot å få tilgang til loggene deres. 62 av disse var i Norge. Resultatet av alle loggene ble analysert for å vise hvordan vanlige hjemmemaskiner utsettes for angrep. Det var ikke oppløftende: 80 prosent av maskinene ble utsatt for innbruddsforsøk i løpet av en måned, og 53 prosent disse var av aggressiv natur. Datainnbruddene omfatter ikke bare hacking, men også distribusjon av trojanere, ormer og virus.

Jo lenger brukeren er koblet på, jo større er sjansen for angrep. Brukere med ADSL og kabelmodem, som alltid er påslått, er derfor ekstra utsatt. Slike PC-er er også yndede spredningssentraler for illegale filer som barneporno.

Har du nettbank, bør du være spesielt oppmerksom. Det hjelper ikke hvor mye passord og kryptering du bruker på nettbanken, hvis hackere har klart å infisere maskinen med programvare som gjør at de kan se hva du slår inn på tastaturet.

94 % av de undersøkte brukerne, kjører Eksplorer. Tidligere versjoner er betydelig mer utrygge enn siste versjon. Aller tryggest er du om du bruker for eksempel Opera.

64 % benyttet Windows 98. Windows XP vil øke sikkerheten kraftig, ifølge Symantec. 67 % bruker nettbank.

7 % har mistet sensitiv informasjon via internett.

56 % har sensitiv informasjon som passord på PC-en.

Konklusjonen av undersøkelsen er at du trenger mer enn en effektiv virusskanner for å være trygg. Du må også ha en brannmur som holder hackerne ute.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.