SAMFUNNPOLITIKK

4 av 5 mot biodieselavgift

68 prosent av Arbeiderpartiets egne velgere er mot avgiften på biodiesel. Blant alle velgere er tallet 81 prosent.
68 prosent av Arbeiderpartiets egne velgere er mot avgiften på biodiesel. Blant alle velgere er tallet 81 prosent. Bilde: Stein Jarle Olsen
24. nov. 2009 - 07:30

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har minimal støtte i folket for forslaget om biodieselavgift. 81 prosent er mot forslaget og 75 prosent av de spurte mener statsministeren har håndtert saken dårlig.

Det kommer fram i en måling InFact har gjort for VG.

Ap-velgere mot

Målingen viser videre at motstanden også er betydelig også i Stoltenbergs eget parti.

Blant Ap-velgerne sier 68 prosent av de spurte at de er mot regjeringens avgiftsforslag.

Annet syn

Nå går fagbevegelsens medlemmer i Aps sentralstyre ut mot sin egen statsminister og det omstridte forslaget om å innføre en avgift på biodiesel fra neste år.

– Samtlige forbund i LO har et annet syn enn regjeringen og er uenig i innføring av biodieselavgiften. Det er ikke så ofte, sier leder i Fellesforbundet Arve Bakke, til VG.

Bakke får støtte av LO-lederen:

– Regjeringen burde ikke gått for å innføre biodieselavgiften. De burde gjennomført en bedre prosess. Mange føler seg tatt ved nesen, sier Roar Flåthen.

Økt innblanding av biodiesel

I en kommentar til målingen signaliserer Stoltenberg for første gang at han er positiv til et økt omsetningspåbud for biodiesel som et virkemiddel for å få solgt mer biodiesel.

Regjeringen innførte i april et omsetningspåbud, som innebærer at 2,5 prosent av den totale mengde omsatt drivstoff, skal være biodrivstoff. I praksis har dette vært løst ved at det har vært blandet inn 5 prosent biodiesel i vanlig diesel.

Samtidig signaliserte regjeringen at påbudet skal økes i løpet av 2010, dersom flere kriterier faller på plass.

Halmstrå

– Det er bedre å få til økt bruk av miljøvennlig diesel gjennom omsetningspåbud, enn gjennom avgiftssubsidier fra fellesskapet, sier Stoltenberg via sin statssekretær Torbjørn Giæver Eriksen, til VG.

Et forpliktende økt omsetningspåbud nå er ifølge VG halmstrået den regjeringsinterne opposisjonen i Sp og SV klamrer seg til, for ikke å gjøre regjeringens avgift på biodiesel for vanskelig for næringslivet.

Østfold-bedriften Uniol har varslet permitteringer av 16 ansatte på grunn av regjeringens avgiftsforslag. Om innblandingsplikten dobles til 5 prosent kan det være med på å hjelpe Østfold-bedriften

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.