IKT

3G blir killer

NETTVERK OG TERMINALER: Siden Nokia er både leverandør av nettverkprogramvare og terminaler gleder Kai Sahala seg over at 3G har begynt å ta av. Selv fornøyer han seg med Nokias nyeste videotelefon N 90.
NETTVERK OG TERMINALER: Siden Nokia er både leverandør av nettverkprogramvare og terminaler gleder Kai Sahala seg over at 3G har begynt å ta av. Selv fornøyer han seg med Nokias nyeste videotelefon N 90. Bilde: RAGNA KRONSTAD
Ragna Kronstad
24. okt. 2005 - 08:00

HELSINKI: Nokia står klar til å ta sin del av kaka.

– Det vil ikke komme én applikasjon som gjør at salget av 3G telefoner tar av, sier sjef for 3G systemkommunikasjon, Kai Sahala, ved Nokias hovedkontor i Finland.

Han mener at de som alltid er først ute med ny teknologi, allerede har 3G telefoner. Nå gjenstår det bare å overbevise menigmann.

– Kvinner, menn, godt utdannende, folk med lav inntekt, unge og gamle vil motiveres av ulike innholdstjenester, sier han og etterlyser mer innovasjon på innholdssiden.Raskere enn GSM

Til tross for at ikke mer enn 1 % av verdensmarkedet (34 millioner mobiltelefonbrukere) har skaffet seg 3G telefon er Nokiasjefen fornøyd.

– Det avhenger hvordan du ser på det. 3G tar av raskere enn GSM for 15 år siden. 86 kommersielle nettverk har åpnet opp for 3G-nettverk allerede. Etter at Europa og Japan har ført an, kommer markedene i Midtøsten sterkt etter, forklarer han. Ifølge Nokia har halvparten av operatørene med lisens åpnet opp nettverkene. Nokia har solgt 58 nettverk allerede.

– Men skal operatørene få flere brukere må dekningen bli bedre enn 40 til 60 prosent, slik den er i enkelte regioner i dag, påpeker Sahala. Han mener at mulighetene for å laste ned videosnutter med favorittlaget i fotball, eller finansnyheter med mer innhold, vil være en av de viktigste driverne for 3G. Dessuten vil det friste å raskere kunne laste ned musikk, hevder han.HSDAP

Ved årsskifte lanserer Nokia en forbedring av dagens 3G nettverk, såkalt High Speed Data Package Access (HSDPA). Dette vil gi enda større hastighet og kapasitet. Estimatene går ut på at bitraten vil komme opp i 14.4 Mbp/s. I dag er bitraten på 384 bits. Vanlig ADSL har en bitrate på 1-2 Mb/s.

– 3G vil bli raskere enn nettet du har hjemme i dag, smiler Sahala. Han kan ikke si om norske operatører har kjøpt HSDPA software fra Finland.Versjon 3.9

Samtidig som dagens standard forbedres, jobber de offisielle forum som blir enige om standardene for netteverksteknologien med den niende versjon av dagens standard. Standeren har navnet 3.9.

– Diskusjonene går på om man skal forbedre teknologien av radiofrekvensen og øke hastigheten, eller forbedre arkitekturen i nettverkene slik at det blir enklere for operatørene å installere nettverkene, forklarer Sahala.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.