IKT

3D uten VR

SKARP 3D: Superkraftige datamaskiner gjenskaper nå data i 3D og viser dem på fargeskjermer i vanlig kontormiljø. FOTO LPS
SKARP 3D: Superkraftige datamaskiner gjenskaper nå data i 3D og viser dem på fargeskjermer i vanlig kontormiljø. FOTO LPS
4. mars 2005 - 14:08

Fordelene ved å se alt det fantastiske i den virtuelle verden (VR) uten et par tunge og klønete VR-briller, skulle være åpenbare.

Nå har et skotsk selskap klart den nye, brilleløse teknikken: De har laget ultra-høyoppløselige 3D visningssystem basert på IRIS-3D-utviklingen ved University of Strathclyde.

IRIS står for Interactive Realtime Imaging Solution. Store fargeskjermer plassert i et vanlig kontormiljø imiterer 3D slik at hjernen tror den ser i dybden. Svært kraftige superdatamaskiner står for bildebehandlingen.

Teknikken er først og fremst utviklet for offshoreindustrien, der geologer og ingeniører trenger å danne seg raske, kjappe og skarpe oppfatninger om reservoarer og annet av betydning for petroleumsleting og –utvinning.

Oljeselskapene har pengene, og de har kvalifisert systemene og kjøper dem. Senere blir selvsagt teknikken mer tilgjengelig for Hvermannsen.

- 3D sammen med ROV vil revolusjonere sikkerhetsarbeid og militære operasjoner, sier doktor Ian McGraw ved IRIS. ROV betyr Remotely Operated Vehicle, fjernstyrt fartøy.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.