NYHETSBREV

3D-syn gir bedre roboter

Gir dem bedre muligheter for å tilpasse seg ulike omgivelser

Joachim Seehusen
6. mars 2015 - 01:02

Sintef-forskere har utviklet et nytt 3D-kamera som gjør roboter i stand til å skjelne både avstand, form og farge.

– Gårsdagens roboter kunne stort sett brukes til enkle, gjentatte bevegelser etter et fast programmert mønster. Vi ønsker å bidra til utviklingen av litt mer intelligente roboter, som har større evne til å tilpasse seg omgivelsene, sier Øystein Skotheim, seniorforsker ved Sintef IKT. Han har i mange år arbeidet med utvikling av maskinsyn, og jobbet med alt fra digital dokumentasjon av helleristninger til kvalitetskontroll av bildeler.

Nå er prototyp nummer to klar, skriver Sintefs magasin Gemini. Den har en prosjektør og et superraskt kamera som tar 150 bilder i sekundet, med en oppløsning på to megapiksler. Prosjektøren skyter ut såkalt strukturert lys, eller mønstre av lysstriper. For å øke nøyaktigheten, sender den ut en sekvens av tolv ulike mønstre per sekund. Det gir tolv 3D-bilder i sekundet, med en dybdenøyaktighet på 0,1 mm.

Kameraet er nå vist på messen Vision 2014 i Stuttgart.

– Vi vurderer å kommersialisere kameraet i et spin-off-selskap fra Sintef, litt avhengig av responsen vi får i Stuttgart, sa Skotheim til Gemini før utstillingen.

Les om: Vestlendingene tar robotgrep

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.