T2

3D på Blu-ray klar

3D-gulrotMange tror James Camerons nye science fictionfilm Avatar vil bli det store kjennombruddet for film på 3D og vil drive salget av nye Blu-ray-plater når de blir tilgjengelige neste år.
3D-gulrotMange tror James Camerons nye science fictionfilm Avatar vil bli det store kjennombruddet for film på 3D og vil drive salget av nye Blu-ray-plater når de blir tilgjengelige neste år.
21. des. 2009 - 09:55

Organisasjonen Blu-ray Disc Association er ferdig med spesifikasjonen for lagring av 3D.

Neste år kommer sannsynligvis de første platene med filmer som tross utvidelsen til 3D vil ha full 1080p-oppløsning.

De nye Blu-ray-platene lagrer filmen med en nyutviklet videokoding kalt MVC - Multiview Video Coding.

Alle skjermer

Kodeteknikken er videreutviklet fra dagens metode og gjør gjør det mulig å lagre scenene fra to kameravinkler lagres i samme bitstrømmen.

Et viktig poeng er at standarden skal være teknologiagnostisk slik at innholdet med ulike typer 3D-skjermer. Man kan bruke briller med aktive lukkere, eller passive briller med polarisasjon.

Eller man kan se filmen i 2D om man ikke har TV-er som kan vise 3D.

Hollywood

For filmprodusentene byr 3D på mer butikk på alle områder. For det første har de nye filmene trukket flere folk til kinoene.

For det andre regner de med mer salg av Blu-ray-plater når de dukker opp. Og i motsetning til vanlige plater er det ikke mulig å piratkopiere innholdet i 3D. Ennå i hvert fall.

Elektronikkbransjen lengter også etter det nye formatet fordi det betyr mer fart i salget av TV-er. For å se 3D må man ha en ny 3D-TV og en ny Blu-ray-spiller.

Spill

For Sony, som sammen med Panasonic har vært den største pådriveren for 3D, smaker dette ekstra søtt.

De vil utstyre spillkonsollet PlayStation 3 med 3D. Det betyr at de som kjøper en slik vil kunne både spille og se på TV i 3D.

Spillkonsoller er svært viktig for elektronikkgiganten som har fått mer konkurranse enn de hadde håpet på fra Nintendo og Microsoft.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.