IKT

3D-modell på 20 minutter

Alt utstyret er bærbart. Mye kan spares i ergrelser og penger.

Ombygginger i industrien blir ofte langt dyrere enn antatt. Årsaken er manglende dokumentasjon av anleggets fysiske egenskaper.

Hvordan ser det egentlig ut? Hvordan er ventilen plassert, Hvor finner vi kabelføringer, trapper, plattformer, rør etc.

Driftsorganisasjoner har vanligvis dokumentasjon fra da anlegget var nytt, såkalt As-Built tegninger, men mangler As-is tegningene. Hvilke forandringer anlegget har gjennomgått siden det ble satt i drift for flere år siden, er ofte ikke nedtegnet i dokumentasjonen.

-Med en 3D laserskanner er det mulig å få den rette oversikten av anlegget, forteller Inge Byrkjeland i Hitec Framnæs.

Bedriftens stavangerkontor tilbyr laserskanniing av anlegg. Det kan brukes både på anlegg til havs og på land. Utstyret er en 3D skanner med det optimistiske navnet 3D Guru.

Systemet er bærbart og koples til en enkel bærbar PC for innlasting og prosessering av data. Produsent er et amerikansk selskap, Visi Image, som igjen eies av Hitec Vision i Stavanger.

Meget nøyaktig

Laserskanneren lager et hemisfærisk bilde av rommet den er plassert i. En konstant laserstråle sendes ut via et speil som roterer. Avlesningene gjøres i 360 grader rundt og 270 grader vertikalt på instrumentet. Skanneren foretar opptil 8 millioner avlesninger i sekundet. Dette omgjøres til 210.000 data som inngår i databasen som senere brukes for å danne et 3D bilde av rommet.

Dataene oppgis med X-, Y- og Z- koordinater som danner en punktsky. Nøyaktigheten er god, pluss - minus 2 mm på 20 meters avstand. Rekkevidden er 35 meter.

Å skanne over et rom tar rundt 20 minutter. Rommet kan da bestå av inntil 100 millioner punkter. Disse kjøres så over i et program som danner et 3D bilde av rommet. Dette virtuelle bildet kan konverteres til bruk i de vanligste DAK-programvarene for konstruksjonsarbeid.

Åstedsgransking

Skanneren har også andre anvendelsesområder. I USA bruker politiet skanneren ved åstedsgransking. Arekeologer har brukt den til å undersøke Kheopspyramidens gravkamre, og den brukes av underholdningsindustrien i Hollywood for å lage virtuelle filmscener basert på enkle modeller.

- Ved undersøkelsen av Kheopspyramiden fikk arkeologene et langt bedre bilde av hieroglyfene enn hva som tidligere hadde vært mulig. Med andre ord - ny teknologi bidrar til å avsløre fortidens mysterier, forteller administrende direktør i Visi Image, John Hurt Jr.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.