PRODUKTNYHETER

3D modell av virkeligheten

11. des. 2001 - 14:37

firma

Ville det ikke være fint å ta et par bilder av en konstruksjon og så få en nøyaktig 3D-modell til bruk i et DAK-program like etterpå? Det nyetablerte selskapet Scandinavian 3D Scanning tar sikte på å tilby slike tjenester.

Med bruk av et kamera som sender ut 800 laserpulser i sekundet og i 40 graders bredde og høyde, vil det reflekterte lyset gi en sky av punkter fra konstruksjonen som skannes. Ved å skanne fra forskjellige vinkler kan koordinatene fra skanningene kobles sammen og gjøre det mulig å lage en 3D modell.

Det hollandske firmaet Delfttech eier 30 prosent av det nye selskapet. Delfttech hadde et oppdrag i mai i år med å kartlegge kongens inngangsparti på Nidarosdomen i Trondheim for å lage underlag for restaureringen. Scandinavian 3D Scanning har kartlagt stavkirken på Folkemuseet på Bygdø samt noen hellerisninger i Østfold for Riksantikvaren, forteller direktør Martin Ruud. Han håper at det norske bygg-, offshore- og DAK-miljøet vil fatte interesse for tjenestene. Med dagens teknikk er det mulig å skanne objekter som befinner seg inntil 120 meter unna og med en maksimal oppløsning på pluss minus to millimeter.

Ut fra punktene som genereres ved skanningen, lages det en 3D modell i enten AutoCAD-, Microstation-, eller i dxf-format. Bruksområdene kan være mange. - Skal du for eksempel tegne et nytt hus inntil gamle hus, er det enkelt å få en modell av eksisterende bygninger for å tilpasse nybygget, sier Ruud.

(kas)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.