3D-juks i IKEA-katalog

EKTE? Klærne i dette skapet er nok ekte. Men er skapet i bakgrunnen det? (Bilde: IKEA)
MONTERT? Er kommodene virkelig montert? Greit med datagrafikk når fire kommoder må monteres... (Bilde: Bosse Persson IKEA Communication)
FINN FEIL! Sjekk den nye katalogen. Ser du hva som er ekte og uekte? Datagrafikerne vil ikke si hvilke bilder som er juksebilder. (Bilde: Thommy Bengtsson/ IKEA)
  • ikt

Ikea hevder selv at du ikke kan se forskjell på ekte og uekte bilder.

Møbelgiganten Ikea tar i bruk avansert datagrafikk for å skape virkelighetstro bilder til katalogen.

3D-modell

Blant alle lekre innredningsbilder kan man finne bilder av møbler som ikke er tatt på vanlig vis. De er skapt av data fra en tredimensjonal modell, skriver Ny Teknik i Sverige.

3D-tekniker Maria Forsman ved Ikea Communications vil ikke si hvilke produkter det dreier seg, men hun mener at de rendrede bildene ikke kan skilles fra de vanlige fotografiene.

Eksamensoppgave

Forsman har sammen med Emma Stråle brukt eksamensoppgaven sin ved sivilingeniørstudiet for medieteknikk for å videreutvikle datagrafikk som kan brukes for å skape realistiske bilder av møbler og annen innredning.

Duoen har brukt programvare for fotorealistisk rendring, som er en teknikk som brukes for effekter og animasjon i film og spillebransjen.

Stuktur-utfordring

Den største utfordringen var å gjengi farger og materialstrukturer på en realistisk måte.

Datagrafikken brukes når produktet man vil avbilde ikke finne så lager eller når det koster for mye å bygge sammen hele kjøkken i et fotostudio. Men det vil fortsatt bli brukt ekte mennesker i katalogen, bedyrer de to 3D-teknikerne.

Ikea-katalogen er forresten ingen spøk å lage. Det tar 14-15 måneder å produsere og å trykke i 160 millioner eksemplarer på 25 språk.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå