IKT

3D-juks i IKEA-katalog

Ragna Kronstad
22. aug. 2005 - 08:02

Ikea hevder selv at du ikke kan se forskjell på ekte og uekte bilder.

Møbelgiganten Ikea tar i bruk avansert datagrafikk for å skape virkelighetstro bilder til katalogen.

3D-modell

Blant alle lekre innredningsbilder kan man finne bilder av møbler som ikke er tatt på vanlig vis. De er skapt av data fra en tredimensjonal modell, skriver Ny Teknik i Sverige.

3D-tekniker Maria Forsman ved Ikea Communications vil ikke si hvilke produkter det dreier seg, men hun mener at de rendrede bildene ikke kan skilles fra de vanlige fotografiene.

Eksamensoppgave

Forsman har sammen med Emma Stråle brukt eksamensoppgaven sin ved sivilingeniørstudiet for medieteknikk for å videreutvikle datagrafikk som kan brukes for å skape realistiske bilder av møbler og annen innredning.

Duoen har brukt programvare for fotorealistisk rendring, som er en teknikk som brukes for effekter og animasjon i film og spillebransjen.

Stuktur-utfordring

Den største utfordringen var å gjengi farger og materialstrukturer på en realistisk måte.

Datagrafikken brukes når produktet man vil avbilde ikke finne så lager eller når det koster for mye å bygge sammen hele kjøkken i et fotostudio. Men det vil fortsatt bli brukt ekte mennesker i katalogen, bedyrer de to 3D-teknikerne.

Ikea-katalogen er forresten ingen spøk å lage. Det tar 14-15 måneder å produsere og å trykke i 160 millioner eksemplarer på 25 språk.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.