NETTARKIV

3D-drøm blir virkelig

Autodesk gikk målrettet etter store virksomheter med behov for avanserte, parametriske designløsninger ved lanseringen i fjor. Det resulterte i mange nye Inventor-brukere i dette segmentet. ( Nå utvider vi målgruppen slik at spesielt 2D-designere i mindre virksomheter enkelt kan komme i gang med 3D. De gamle 2D-dataene kan benyttes uten problemer, og det forenkler innføringen og øker effekten av Inventor betydelig, sier Kristian Sneltvedt hos Autodesk.

Inventor har fatt en meget god start i Norge. – Med sine 140 solgte lisenser er programmet allerede blitt et av de ledende 3D-systemer på det norske markedet, bare syv måneder etter lanseringen, opplyser leder for DAK-avdelingen i TechData, Hans Olav Michelsen.

Industriønsker

Inventor har over 150 nyheter utviklet etter ønsker fra den mekaniske industrien. ( Krevende klienter i Norge som Hydralift og Odim kommer stadig med innspilt, og Inventor 4 har meget god støtte for de sveisede konstruksjonene som er vanlig i offshorebasert industri, forteller Michelsen.

En viktig nyhet er at det er bedre kompatibilitet med dwg-formatet som brukes av AutoCAD. Det gjør det enklere for eksisterende AutoCAD-brukere å bruke gamle tegninger inn i Inventor. Det er også mulig å eksportere dwg-filer med lagstruktur som gjør det enkelt å kommunisere med leverandører og kunder.

Bedre på plater

Konstruksjonsprogrammet gjør det også mulig å bruke en 2D-tegning som underlag i en sammenstilling. En ikke-parametrisk 2D-tegning fra for eksempel AutoCAD kan gjøres om til en parametrisk 3D-modell direkte fra tegningen.

For platekonstruktøren kan det være verdt å legge merke til at platebretteren er blitt mer fullverdig. Nå er det mulig å åpne hjørner i bokser og brette dem ut, knekke plater etter at det er slått hull i dem. Det er mulig å slå hull i plater over komplekse knekker, bare for å nevne noen nyheter.

Ved hjelp av adaptiv teknikk vil deler innen en sammenstilling automatisk tilpasse form og størrelse etter andre deler i konstruksjonen. Filstørrelsen på sammenstillinger er betydelig mindre nå enn i tidligere versjoner.

Les mer om: