KRAFT

346,5 millioner til vindpark

FLERE MØLLER: Slik forventer Midtfjellet Vindkraft at vindparken deres vil se ut. I dag fikk de nesten 350 millioner kroner i støtte fra Enova til prosjektet i Fitjar kommune.
FLERE MØLLER: Slik forventer Midtfjellet Vindkraft at vindparken deres vil se ut. I dag fikk de nesten 350 millioner kroner i støtte fra Enova til prosjektet i Fitjar kommune. Bilde: Midtfjellet Vindkraft
Kjetil Malkenes Hovland
28. okt. 2010 - 10:27

– Det er en gledens dag for oss, det legger vi aldeles ikke skjul på. Vi er veldig takknemlig for støtten, sier administrerende direktør Ole Vidar Lunde i Midtfjellet Vindkraft til Teknisk Ukeblad.

De får nå 346,5 millioner kroner i støtte fra Enova, som nå er oppe i en milliard kroner i vindkraftstøtte i 2010.

– Med dette bidrar vi til å styrke det norske vindkraftmarkedet i påvente av et sertifikatmarked, sier adm. direktør Nils Kristian Nakstad i Enova i en pressemelding.

En halv terawattime

De vindparkene som har fått støtte i år er Lista, Ytre Vikna, Havøygavlen og Midtfjellet, med en total strømproduksjon på opptil en halv terawattime (490 GWh). Midtfjellet alene skal produsere om lag 165 gigawattimer (GWh) årlig.

De vindparkene som har fått støtte i år er Lista, Ytre Vikna, Havøygavlen og Midtfjellet, med en total strømproduksjon på opptil en halv terawattime (490 GWh). Midtfjellet alene skal produsere om lag 165 gigawattimer (GWh) årlig.FRA SENTRUM: Slik er det ventet at Midtfjellet vindpark vil se ut fra Fitjar sentrum. Fitjar Kraftlag og Dong eier sammen selskapet Midtfjellet Vindkraft.– Midtfjellet har konsesjon på 150 megawatt. Den blir stor i norsk målestokk. Det vi tenker oss er å bygge i to trinn, det første med støtte fra Enova og det andre i et sertifikatmarked, gitt at det blir vedtatt, sier Lunde.

– Hva ser dere for dere i fase 2?

– Vi ser for oss to nokså likeverdige byggetrinn, sier Lunde.

Må avklares i ESA

Parken vil nå ligge på vent til avklaring i ESA-domstolen, sammen med ti andre prosjekter. Dette er tidligere omtalt i Teknisk Ukeblad: Les saken her

Nå håper Midtfjellet Vindkraft å begynne byggingen allerede i midten av 2011.

– Jeg er den fødte optimist, så til sommeren en gang, sier Lunde.

Fornøyd forening

– Dette er virkelig bra jobbet av Enova. Styret i Enova har nå vist at de kan levere. Nå kan ingen diskutere hvor det ble av milliarden som ble lovet til vindkraften. Enova-direktør Nils Kristian Nakstad har gjort en god jobb. Det er viktig for norsk kompetansebygginge frem mot at de grønne sertifikatene blir innført i 2012 at vi bygger vind i Norge, sier direktør Øyvind Isachsen i Norwea, som organiserer selskaper innen vindkraft og marin fornybar energi.

– Igjen er det mindre norske energiselskaper som lykkes i samarbeid med større utenlandske selskaper, direktør Øyvind Isachsen.

Han mener Enova har utviklet verdifull kompetanse og trenger nye arbeidsoppgaver når systemet for grønne sertifikater innføres i 2012.

– Da bør de jobbe med utvikling av høyteknologiske prosjekter innen fornybar energi, for eksempel bølge- og tidevannskraft, sier Isachsen.

– Bekrefter satsingen

Olje- og energiministeren sier at tildelingen viser at regjeringen satser.

– De siste to årene har Enova gitt støtte til vindkraftanlegg med en produksjon på nær 1 TWh/år. Med denne tildelingen er det bevilget 1 milliard kroner til vindkraft i år. I tildelingsbrevet for 2010 ga jeg klare signaler til Enova om å fortsette vindkraftsatsingen. Dagens tildeling bekrefter denne satsingen, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen i en pressemelding.

Tildelingen på nær 350 millioner til Midtfjellet vindpark kommer samtidig med at en av eierne, Fitjar Kraftlag, fyller 75 år. Den andre eieren er danske Dong Energy. Vindparken vil også utløse behov for en ny 300 kilovolt (kV) kraftlinje fra Midtfjellet til Børtveit i Stord kommune, som skal bygges av SKL Nett AS.

Kritikk og ros

Natur og Ungdom ønsker tildelingen velkommen, men er kritiske til at det trolig ikke blir noen tildeling fra Enova neste år. Dermed blir det neppe bygd ut mer vindkraft i Norge før det eventuelt blir et sertifikatmarked fra 2012.

– Vi trenger en større utbygging av fornybar energi. Dessverre ser vi at det går alt for sakte. I morgen åpner Mehuken II i Sogn og Fjordane, som vil bli den første nye vindparken på to år. Det virker ikke som om regjeringen skjønner at det haster, sier Silje Lundberg i Natur og Ungdom til organisasjonens egne nettsider.

De mener flere vindparker med konsesjon bør få støtte til å bygge.

– Det er på tide regjeringen våkner opp og sørger for en energirevolusjon i Norge, sier Lundberg.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.