NETTARKIV

3100 dører til realfag

7. juni 2000 - 23:25

Gjennom innvielsen av det nye realfagbygget i Trondheim den 31. mai er to fakultet ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) samlet på Gløshaugen. Med sine 62.605 kvadratmeter er dette Midt-Norges største enkeltbygning. Dimensjonene er store – her er for eksempel 3100 dører.

I alt 400 ansatte og 2500 studenter får sitt daglige virke i bygningen.

Fakultet for fysikk, informatikk og matematikk og Fakultet for kjemi og biologi var tidligere spredt på forskjellige kanter av byen. Nå er disse miljøene stort sett samlet under samme tak. – Dette får vi synergieffekter av, sier teknisk direktør Kjell Næsje ved NTNU.

Uenig i kritikk

Næsje understreker spesielt betydningen av de nye og moderne laboratoriene, som dekker om lag halvparten av nettoarealet i bygget. Som leder av brukerstyret for realfagbygget har han vært spesielt opptatt av å få et funksjonelt bygg og et miljø som tilfredsstiller brukerne. Kjell Næsje mener at samarbeidet med byggherren Statsbygg og arkitektene Narud-Stokke-Wiig AS har fungert bra og syns at de har vært lydhøre overfor brukermiljøene.

I Teknisk Ukeblad 21/2000 hadde professoren og skribenten Martin Ystenes innvendinger mot utformingen av auditoriene, men Næsje tilbakeviser kritikken. – Dette er innvendinger vi har hørt før. Det ideelle hadde vært å legge mer til rette for gruppearbeid. Fagmiljøene har imidlertid behov for å samle mange mennesker, og de har selv ønsket seg store auditorier.

Matematikk utestengt

Næsje mener også at Ystenes har vært for tidlig ute med sin kritikk av den kunstneriske utsmykningen. Ledninger var ikke festet og lys og lyd var ennå ikke skrudd på da Ystenes vurderte kunsten. – Jeg syns kunstnerne fortjener at vi venter til de har gjort ferdig arbeidene sine før vi sier vår mening, sier Næsje.

Det Næsje ikke er fornøyd med, er manglende bevilgninger til å sette i stand det gamle Sentralbygg II. Her skal matematikkmiljøet holde til, da det ikke ble plass til dem i realfagbygget. NTNU hadde håpet på penger til å pusse opp Sentralbygg II i fjor, og i hvert fall ved revideringen av årets nasjonalbudsjett. Nå må de vente til neste år. Matematikk får heller ikke disponere hele sentralbygget, slik de tidligere var lovt. Ifølge en artikkel i Adresseavisen føler matematikkmiljøet seg nå som taperne på Gløshaugen.

Kongen tok pulsen

Plassproblemene la imidlertid ikke noe demper på den høytidelige åpningen. Kirke- og utdanningsminister Trond Giske uttrykte håp om at bygningen skal innebære en ny giv for realfagene. Lyd- og lysinstallasjonen, som er laget spesielt for bygget av Carl Nesjar og Arne Nordheim, ble satt i gang.

Et spesielt innslag var startingen av husets puls: Gjestene ble ved ankomst utstyrt med hver sin lille datamaskin – små, ovale figurer som kommuniserer med hverandre via infrarøde signaler. Etter at Hans Majestet kong Harald hadde trykket på en knapp, begynte straks hundre små hjerter å pulsere rødt omkring i salen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.