T2

3 nyttige apper for deg som pusser opp

Smarte apper for hobbysnekkere.

Mobilen din kan fungere som et vater eller andre måleverktøy. Bare pass på å kalibrere først.
Mobilen din kan fungere som et vater eller andre måleverktøy. Bare pass på å kalibrere først. Bilde: Marius Valle
Marius ValleMarius ValleJournalist
24. jan. 2015 - 10:42

Om du skal i gang med et oppussingsprosjekt er det nødvendig å ha en del verktøy. Med mindre du har eksepsjonelt godt øyemål, er riktig måleverktøy alfa og omega. Et vater, for eksempel, må til for å sørge for at ting blir rett.

Det hadde ikke vært helt dumt om det var mulig å erstatte dette, meterstokk, vinkelmåler og annet med mobilen. Alt i lomma til envher tid.

Og joda, det finnes apper som gjør de samme som slike verktøy. Med innebygde bevegelses- og posisjonssensorer kan telefonen din i alle fall i teorien gjøre samme jobb.

La oss likevel være klinkende klare: Å bytte ut måleverktøy med mobilen er en dårlig idé. Ikke bare fordi den ikke er like nøyaktig, men også fordi selve formen på mobilen vil spille inn. Mobilen kan aldri være noe annet enn et supplement.

Fullstendig unyttig er det likevel ikke. Her er noen apper vi selv syns er praktiske å ha på telefonen når vi snekrer.

Les også: Dette batteriet kan øke levetiden på verktøy med 20 prosent

Måleverktøy-app

Det finnes en hel del måleverktøy-apper til smarttelefoner. Disse er nyttige om du bare trenger en indikasjon på om noe er skeivt, sånn omtrent hva vinkelen er, eller om noe er veldig ute av lodd.

Enkelte apper kan også fungere som linjal, men dette er en utfordring på telefoner flest, ettersom skjermstørrelser varierer en del på Android og Windows.

En slik app som vi bruker er Carpenter, som finnes til Android og iOS. Den koster 11,26 kroner på Google Play og 19 kroner på App Store. En tilsvarende til Windows Phone, som ser ut til å være inspirert av nevnte app, er Carpenter's Friend (gratis).

Det finnes en mengde slike apper gratis til Android og iOS også, så det er bare å søke i appbutikkene.

Selv om slike apper ikke erstatter vanlig måleverktøy kan de være gull verdt om du for eksempel skal henge opp et bilde, eller du vil sjekke noe uten å måtte hente verktøyet.

Ulempen er nøyaktigheten. Appene må kalibreres. For å kalibrere en vater-app må du strengt tatt ha et vater. Det er uansett kjekt å ha en slik app tilgjengelig.

Les også: Denne dingsen danker ut tommestokken

Denne appen byr på en enkel måte å notere seg mål.
Denne appen byr på en enkel måte å notere seg mål.

Ta mål

Om du skal beregne hvor mye materiale du trenger, må du ta mål. Vi har ikke kommet over noen apper som kan gjøre akkurat det på en nøyaktig måte, men det finnes apper som gjør det enkelt å notere seg målene.

En app som gjør dette er Photo Measures. Du bruker kameraet til å ta bilde av det du skal måle. Deretter måler du, og plotter inn målene i bildet. Vinkler kan også markeres, og du kan sette inn tekst.

Dermed har du målene lett tilgjengelig til senere, og slipper å skrive lange notater. Det kan være praktisk enten du står der hos byggvarehandleren og lurer på hvor mye materiale du skal kjøpe inn, eller å ha i bakhånd om du lurer på om den sofaen du ser på faktisk får plass der du har tenkt.

En app som dette kan også være nyttig når du er i kontakt med en håndverker. Bilder med mål kan ganske enkelt eksporteres og sendes via e-post for eksempel.

Photo Measures finnes i en gratisversjon til iOS og Android, mens fullversjonene koster henholdsvis 69 og 29 kroner. En tilsvarende app til Windows Phone er Measure It (9 kroner).

Les også: Ny drill kan «tenke» for deg

Det finnes apper som lar deg lage tegninger av huset ditt. Smart om du tenker på å gjøre endringer i rommene.
Det finnes apper som lar deg lage tegninger av huset ditt. Smart om du tenker på å gjøre endringer i rommene.

Innred virtuelt

En plan er alltid bra å ha, og har du appen Home Design 3D kan du ganske enkelt lage tegninger av rommet du skal pusse opp.

Det er mulig å lage enkle skjematiske tegninger, men også å se disse i 3D. Det kan gi deg et inntrykk av hvordan rommet vil bli seende ut ved å flytte på en dør eller sette inn et nytt vindu for eksempel.

Appen er imidlertid først og fremst myntet på dem som er interessert i interiørdesign, så det er mulig å møblere, vise forskjellige typer gulv, tapeter og malingsfarger.

Det vi først og fremst liker med appen er at den gjør det enkelt å tegne opp rom for rom.

Når det er sagt, så egner den seg gjerne bedre på nettbrett enn på mobilen, siden det kan bli litt knotete på en liten skjerm. Dette er heller ikke den eneste appen som lar deg lage modeller av rom. Flere er tilgjengelige til både iOS og Android.

Home Design 3D koster 69 kroner for iOS, og 76 kroner for Android. Gratis prøveversjoner er tilgjengelige i App Store og Google Play. Tilsvarende app for Windows Phone har vi ikke funnet.

Les også:

Nå er Office gratis på iPhone og iPad

Nå snakker disse iPhone-tastaturene norsk

Slik er Instagrams nye Hyperlapse-app  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.