ENERGI

270 millioner til russisk nikkelverk

Hild Lamvik
23. des. 2001 - 13:03

Moderniseringsprosjektet er tredelt: Nikel får ny svovelsyrefabrikk og ny smelteovn. I tillegg skal et briketteringsanlegg bygges i Zapoljarny. Ombyggingen skal etter planen starte umiddelbart.

Investeringene beløper seg til cirka 93,5 millioner amerikanske dollar, som finansieres med 1/3 gave fra Norge, 1/3 lån fra Nordisk Investeringsbank (NIB), 1/3 egenandel og 3 millioner dollar fra Sverige, opplyser Miljøverndepartementet i en pressemelding. Miljøverndepartementet og NIB undertegnet onsdag en avtale om forvaltning av den norske støtten på inntil 270 millioner kroner.

Norilsk Nikel-konsernet skal i henhold til planen gjøre omfattende investeringer i gruvedrift, knusing og oppkonsentrering av malm i Zapoljarny - investeringer som er viktige for videre drift av nikkelverket.

- Jeg er svært tilfreds med at vi nå har fått på plass alle avtalene om lån og bidrag til modernisering av nikkelverket i Petsjenga, sier miljøvernminister Børge Brende. Moderniseringen vil redusere utslippene av svoveldioksid, støv og tungmetaller med minst 90 prosent i løpet av år 2006. En slik reduksjon vil gi merkbar bedring av helse og miljø lokalt samt for miljøet i Finnmark.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.