23 døde i ulykker med fritidsbåt i fjor

2022 var enda verre.

Redningsskøyta Uni Kragerø utenfor Kragerø i oktober. Nesten bare menn døde på sjøen i ulykker med fritidsbåt i fjor.
Redningsskøyta Uni Kragerø utenfor Kragerø i oktober. Nesten bare menn døde på sjøen i ulykker med fritidsbåt i fjor. Foto: Trond R. Teigen/NTB
5. jan. 2024 - 07:26

23 personer omkom i ulykker med fritidsbåt i 2023. Hele 19 av dem hadde ikke redningsvest eller annet flyteutstyr, og 22 var menn.

Tolv døde etter å ha falt i vannet, og hele sju av disse dødsulykkene skjedde da folk forsøkte å gå om bord eller forlate fartøyet.

– Dette viser hvor viktig det er å tenke sikkerhet i alle ledd, også når båten ligger fortøyd, sier sjøfartsdirektør Knut Arild Hareide i en pressemelding.

Ulykkesåret 2023 var imidlertid bedre enn året i forveien, hvor 34 omkom i ulykker med fritidsfartøyer.

Alkohol

Alkohol fortsetter å være en stor del av statistikken. Elleve av de 23 omkomne var påvirket av alkohol eller andre rusmidler. I ytterligere tre dødsulykker er det ukjent om de omkomne var ruspåvirket.

– I Norge har vi over én million fritidsbåter, og dersom båten benyttes som fremkomstmiddel til og fra steder der det serveres alkohol, er det viktig å avklare på forhånd hvem som skal holde seg edru, slik at de kan føre både båt og passasjerer trygt hjem igjen, oppfordrer Hareide.

Nesten bare menn

År etter år er det menn som dominerer statistikken. Siden 2001 har 663 menn mistet livet, mens kun 45 kvinner har omkommet.

Ifølge Sjøfartsdirektoratet er det flest menn som bruker fritidsbåter, og mange av de omkomne har lang erfaring fra livet til sjøs.

– Selv om man er erfaren med båtlivet, er det viktig å ha et bevisst forhold til sikkerhet. Ha en god plan for hva du skal gjøre dersom du havner i en uønsket situasjon, og ha med nødvendig sikkerhetsutstyr, avslutter Hareide.

Fallet i sjømateksporten var størst i mars da den falt med 14 prosent fra i fjor.
Les også

Milliardnedgang for sjømateksporten

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.