Norsk vindkraft går så det suser: 64 små og store kraftverk har så langt levert 11 terawattimer (TWh) energi i år. Det er mer elektrisitet enn vindkraften leverte i hele 2021.
– Vindkraft har blitt en vesentlig del av energiforsyningen i Norge, sier Robert Kippe, kommunikasjonsansvarlig i Norwea.
– Dette viser at vindkraft fungere og at det gir et veldig viktig bidrag til energiforsyningen, sier Einar Wilhelmsen, energipolitisk talsperson i Miljøpartiet de grønne (MDG).
Kan bli over 14 TWh
På 12 måneder i 2021 leverte norsk vindkraft 10,8 TWh energi. Det er den største årsproduksjonen for vindkraft i Norge noensinne.
Men i år vil rekorden bli smadret. For 17. oktober hadde norsk vindkraft allerede levert 11 TWh. Det viser data fra det europeiske nettsamarbeidet Entso-E. Data fra Statistisk sentralbyrå viser samme trend, med rundt 10 TWh produsert i løpet av årets 8 første måneder.

Dersom vindkraften i år leverer like mye strøm i november og desember, som den gjorde i fjor, kan vindkraftproduksjonen i år bli over 14 TWh.
– Vi har fortsatt de to beste vindmånedene igjen i år. Det blåser alltid mye i november og desember, sier Wilhelmsen i MDG.
I fjor leverte vindkraften 1,26 TWh kraft november og 1,42 TWh i desember. Kippe i Norwea peker på at mange vindkraftverk kom i produksjon i slutten av 2021 og at produksjonen derfor blir høyere i år.
– Når de nye turbinene i tillegg er en veldig effektiv teknologi for produksjon, så blir det mye kraft av det, sier han.
Norsk vindkraft
- Det er 64 små og store vindkraftverk i Norge.
- De leverte 11,8 terawattimer (TWh) i 2021.
- Konsesjonssystemet skal nå endres, og ingen nye konsesjoner er gitt siden 2019.
Økende oppslutning
Samtidig øker oppslutningen om vindkraft på land. Det viser nye data fra Cicero Senter for klimaforskning. Der bare 33 prosent av befolkningen støttet utbygging av mer vindkraft på land i 2021, viser tallene nå at 39 prosent støtter utbygging av vindkraft.
– Det er en signifikant endring i opinionen, uttalte forsker Marianne Aasen ved Cicero til TU nå i september.
Vindkraften har lenge vært omstridt og i 2019 vedtok Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) konsesjonsstopp. Odal vindkraftverk, i Nord-Odal-kommune, er det siste som bygges i Sør-Norge på mange år.
Regjeringen jobber nå med nye konsesjonsregler for vindkraft, som skal gi kommunene større innflytelse. De nye reglene er ventet rett over nyttår, skal vi tro olje- og energiminister Terje Aasland.

I tillegg til Odal kraftverk, er tre andre vindkraftverk under bygging i Nordland og Finnmark fylke.
Dette er Øyfjellet vindkraftverk i Vefsn kommune, som vi gi 1320 GWh i året, Dønnesfjord kraftverk i Hasvik kommune, som vil gi 47,9 GWh, og Raggovidda vindkraftverk, i Berlevåg kommune, som vi gi 190 GWh.