KLIMA

2016 var varmeste år registrert på kloden

For tredje år på rad ble det i 2016 satt globale varmerekorder.

2016 er det varmeste året som er registrert, ifølge forskere. Havisen smelter i høy tempo.
2016 er det varmeste året som er registrert, ifølge forskere. Havisen smelter i høy tempo. Bilde: NASA

Fjoråret var det varmeste som noensinne har blitt registrert på jorden, opplyser amerikanske forskere.

Ved å se på de globale gjennomsnittstemperaturene på land og i havet for hele året registrerte man i 2016 de høyeste temperaturene siden målingene ble startet i 1880.

Det opplyser det amerikanske direktoratet National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) onsdag.

I en separat analyse fra den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA kommer det også fram at fjoråret var det varmeste registrert så langt.

Varmerekorder

Den globale gjennomsnittstemperaturen i fjor var 0,94 grader celsius høyere enn gjennomsnittet i det 20. århundre og 0,04 grader varmere enn i 2015, året da det sist ble satt varmerekord.
 
Nasjonale temperaturrekorder ble satt i India, Kuwait og Iran. I byen Phalodi nord i India ble det målt rekordhøye 51 varmegrader 19. mai, den høyeste temperaturen registrert i India. 53 grader i Dehloran i Iran 22. juli holdt også til ny varmerekord i landet.
 
Den aller høyeste temperaturen registrerte værstasjonen i Mitribah i Kuwait. Der ble det 21. juli målt hele 54 varmegrader. Det er ifølge NOAA mest sannsynlig den høyeste temperaturen noensinne registrert i Asia.

Hele Nord-Amerika hadde også det varmeste året siden 1910, mens Asia og Europa opplevde sitt tredje varmeste år siden målingene startet.

Havisen smelter

Samtidig smeltet havisen i Arktis raskere enn noen gang tidligere, ifølge rapporten fra NOAA.
 
I 2016 hadde alle årets åtte første måneder rekordhøye temperaturer sammenlignet med samme periode i tidligere år. Hovedårsaken er ifølge NOAA bruken av fossile brensler, mens værfenomenet El Niño til en viss grad også bidrar til økte temperaturer.

– Selv hvis man ser bort fra den ekstra oppvarmingen som følge av El Niño, så var 2016 det varmeste året registrert. 2017 blir mest sannsynlig kjøligere, sier Piers Foster ved klimaforskningsinstituttet ved universitetet i Leeds.

FN bekrefter

Ifølge eksperter er den eneste løsningen på problemet å redusere bruken av nettopp fossile brensler, samtidig som satsingen på fornybar energi må økes.
 
– Klimaendringene er en av de største utfordringene i det 21. århundre, sier klimaforsker Mark Maslin ved University College i London.

FN bekrefter funnene i de amerikanske rapportene.

– 2016 var et ekstremår for det globale klimaet, og står fram som det varmeste årets så langt registrert, sier Petteri Taalas, generalsekretær i FN-organet World Meteorological Organization (WMO).

Les mer om: