2016 ble historiens beste asfaltår

Med en totalproduksjon på over 7,2 millioner tonn, ble fjoråret historiens beste asfaltår i Norge. Lav bitumenpris er hovedårsaken.

Veidekke er landets største asfaltentreprenør, og sto alene for over tredjeparten av asfaltproduksjonen i Norge i 2016.
Veidekke er landets største asfaltentreprenør, og sto alene for over tredjeparten av asfaltproduksjonen i Norge i 2016. Foto: Veidekke
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
24. jan. 2017 - 12:19

Asfaltproduksjonen økte altså i fjor med over 300 000 tonn fra året før, og sendte dermed produksjonsstatitikken fra EBA til himmels med et totaltall på 7 201 000 tonn. Det er mer enn toppåret 2014, og befester en jevn vekst i antall produserte tonn asfalt helt fra 2003 og frem til i dag.

Veidekke er landets desidert største produsent, og sto alene for 2,5 millioner tonn. Det er en økning på 300 000 tonn fra året for.

 

Lav bitumenpris ble redningen

Utgangspunktet for 2016 var som verst, etter at Samferdselsdepartementets bevilgning til vegdekker viste en nedgang i antall kroner. Men jokeren ble en historisk lav bitumenpris, som gjorde at Statens vegvesen og andre asfaltkunder i fjor fikk vesentlig mer for pengene enn tidligere år. 

Avdelingleder Arne Aakre i EBA forteller til Våre Veger at asfaltprodusentene selvsagt er fornøyd med rekordåret, men at de er mere usikre på hva 2017 vil bringe, etter at bitumenrpisen igjen er begynt å stige.

 

Statens vegvesen sto for økningen

-Vegvesenet kjøpte omtrent hvalvparten av totalproduksjonen av asfalt i 2016 på 7,2 millioner tonn. Det er omlag 500 000 tonn mer enn året før, og den økte asfaltmengden til riks- og fylkesveger står ene og alene for volumøkningen i fjor, forteller Aakre.

Salget av asfalt til kommuner og næringsbygg har vært relativt stabil de siste årene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.