ENERGI

2005 - energirekordenes år

Elforbruket basert på vannkraft, økte mye i 2005. Mild vinter og dyre oljeprodukter, fikk de fleste til å bruke panelovner framfor oljefyr.
Elforbruket basert på vannkraft, økte mye i 2005. Mild vinter og dyre oljeprodukter, fikk de fleste til å bruke panelovner framfor oljefyr. Bilde: HELGELANDSKRAFT

Totalt ble det forbrukt 225 TWh energi i Norge i løpet av 2005.

112 TWh var elektrisitet, 79 TWh kom fra oljeprodukter, men det resterende er dekket av fjernvarme, kull, koks, gass og bioenergi, melder Statistisk Sentralbyrå.

Dyr olje - mildt

Byrået påpeker at årsaken til at el-forbruket er så høyt, er at fyringsolje og parafin er blitt dyrt, samtidig med at det var en mild vinter som medførte at færre satte i drift oljebaserte fyringsanlegg.

Allikevel økte oljeforbruket her til lands. Årsaken er økt transportmengde. Bensinforbruket reduseres, mens dieselsalget øker i takt med at flere og flere anskaffer dieseldrevne biler.

Mer våt kraft

2005 var også et usedvanlig vått år. Nedbørsmengden var 115 prosent over det normale. Med disse vannmengdene til rådighet, produserte kraftverkene 25 prosent mer enn i 2004, hele 138 TWh ble sendt ut på nettet i jor.

15,6 TWH ble eksportert, mens vi importerte 3,6 TWh el-kraft. De resterende 10,6 TWh er tap i nettet, eller 7,5 prosent i tap.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.