NATURVITENSKAP

2001 Mars Odyssey

25. apr. 2001 - 10:42

De to har nemlig flere likhetsstrekk hva landingsstellet angår.

2001 orbitalsonden har fått navnet 2001 Mars Odyssey, og ble skutt opp 7. april. Etter oppbremsing 24. oktober går den inn i en 25 timers ellipsebane, som ved hjelp av aerobremsing de neste 76 dagene skal endres til en observasjonsbane med omløpstid 2 timer.

2001 Mars Odyssey medfører tre vitenskapelige instrumenter: Themis (Thermal Emission Imaging System), GRS (Gamma Ray Spectrometer) og Marie (Mars Radiation Environment Experiment).

Themis skal bestemme planetoverflatens mineralinnhold og form med et termisk infrarødt spektrometer og et høyoppløsningskamera. GRS vil skaffe en oversikt over grunnstoffene i overflaten. Ved å måle mengden av hydrogen i den øverste meteren kan man dermed få et inntrykk av vanninnholdet. Marie skal samle data om strålingsmiljøet med tanke på fremtidig bemannetutforskning av Mars. 2001 Mars Odyssey vil dessuten kunne virke som et kommunikasjonsrelé for kommende landingssonder. Prosjektets totalkostnad ligger på 297 millioner dollar.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.