KLIMA

200 politifolk raidet aktivister

GJØR MYE AV SEG: Greenpeace Youth demonstrerer utenfor Bella Center. Disse demonstrasjonene har gått fredelig for seg, men politiet frykter at det skal bli trøbbel i helgen når de store klimademonstrasjonene begynner.
GJØR MYE AV SEG: Greenpeace Youth demonstrerer utenfor Bella Center. Disse demonstrasjonene har gått fredelig for seg, men politiet frykter at det skal bli trøbbel i helgen når de store klimademonstrasjonene begynner. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Kjetil Malkenes Hovland
10. des. 2009 - 07:20

200 politifolk raidet et tilholdssted for aktivister i København natt til onsdag.

De beslagla en rekke skjold og holdt de rundt 200 aktivistene innesperret i to timer.

Aktivistene hevder at de 193 malte treplatene med håndtak på var klimakunst.

FREDELIGE DEMONSTRANTER: Utenfor Bella Center demonstreres det til enhver tid for en ambisiøs klimaavtale. Politiet frykter at fredelige demonstranter skal havne i kryssilden mellom ekstremister og politi under helgens demonstrasjoner.

Lysrør med maling

Totalt har politiet beslaglagt over 500 effekter i huset i København hvor 750 aktivister skal bo under klimamøtet.

Blant effektene var over femti lysrør fylt med maling og olje, to kasser med malingbomber, ni metallbur som kan rulle samt tenger og sakser.

– Har man slikt i desember tenker vi at det skal brukes til å klippe over politiets plaststrips som brukes som håndjern ved demonstrasjoner, eller til å trenge inn på steder hvor man ikke skal være ved sivil ulydighet, sier polititalsmann Henrik Suhr ifølge avisen Politiken.

Venter bråk

– Skjoldene er malt av profesjonelle kunstnere og viser at vi ønsker kreative og flotte aksjoner, sier Stine Gry Jonassen, talsperson for aktivistene i nettverket Climate Justice Action.

Det skal være større demonstrasjoner både lørdag, søndag og mandag. Minst 50 000 er ventet i enkelte av demonstrasjonene.

Lederen for politiets etterretningstjeneste (PET) Jakob Scharf sier at voldelige ekstremister vil prøve å ødelegge demonstrasjonene, og at han frykter at fredelige demonstranter havner i kryssilden mellom ekstremister og politi.

16-timersvakter

Politifolk som vokter Bella Center forteller at alle politifolkene i byen nå jobber 16-timersvakter, etter å ha jobbet 12-timersvakter til nå.

– Det blir lange dager, sier en av dem til Teknisk Ukeblad. – Vi skal gå 16-timersvakter under hele resten av klimamøtet.

Politiets fagforening frykter at politiet ikke skal være uthvilt under de store demonstrasjonene, og at det kan senke grensene for hva de tolererer fra demonstrantene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.