SAMFUNN

200 millioner til Abel-pris

24. aug. 2001 - 12:55

Prisen blir oppkalt etter den betydningsfulle norske matematikeren Niels Henrik Abel (1802-29). Den skal utdeles årlig, og vil gi matematikkfaget en internasjonal pris av høyeste rang.

200-årsjubileum

Fondet for utdeling av Abelprisen vil bli opprettet i forbindelse med 200-årsjubileet for Abels fødsel i 2002. Det statlige fondet får en startkapital på 200 millioner kroner, og den årlige avkastningen skal gå til å dekke prispenger og et større arrangement i forbindelse med utdelingen. Prisvinneren vil bli utpekt av en egen komité bestående av internasjonale matematikere.

– Vi trenger et løft for matematikk og realfag. Niels Henrik Abel var en verdenskjent norsk matematiker som på få år satte varige spor i vitenskapens verden for nesten 200 år siden. En internasjonal matematikkpris i hans navn er et uttrykk for hvilken betydning matematikken har, og skal tjene som en oppmuntring til studenter og forskere, sa statsminister Jens Stoltenberg da han annonserte fondsopprettelsen på en forelesning på Universitetet i Oslo denne uka.

Målet er at fondet og prisutdelingen skal ha positiv virkning på rekruttering av unge mennesker til matematikk og realfag, styrking av norske forskningsmiljøer innen matematikk, bevisstgjøring av Norge som kunnskapsnasjon. Samtidig kan prisen gi positiv internasjonal oppmerksomhet.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.