ARBEIDSLIV

200 millioner til Abel-pris

31. aug. 2001 - 13:25

Prisen blir oppkalt etter den betydningsfulle norske matematikeren Niels Henrik Abel (1802-29). Abelprisen skal utdeles årlig, og vil gi matematikkfaget en internasjonal pris av høyeste rang.

Fondet vil bli opprettet i forbindelse med 200-årsjubileet for Abels fødsel i 2002. Den årlige avkastningen skal gå til å dekke prispenger og et større arrangement i forbindelse med utdelingen. Prisvinneren vil bli utpekt av en egen komité bestående av internasjonale matematikere.

– Vi trenger et løft for matematikk og realfag. Niels Henrik Abel var en verdenskjent norsk matematiker som på få år satte varige spor i vitenskapens verden for nesten 200 år siden. En internasjonal matematikkpris i hans navn er et uttrykk for hvilken betydning matematikken har, og skal tjene som en oppmuntring til studenter og forskere, sa statsminister Jens Stoltenberg da han kunngjorde opprettelsen av fondet under en forelesning på Universitetet i Oslo nylig.

Målet er at fondet og prisutdelingen skal ha positiv virkning på rekruttering av unge mennesker til matematikk og realfag, styrke norske forskningsmiljøer innen matematikk og bevisstgjøre Norge som kunnskapsnasjon. Samtidig kan prisen gi positiv internasjonal oppmerksomhet. (hl)

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.