ENERGI

20 ungdommer tiltalt etter Fosen-protester: – Absurd

Statsadvokatene i Oslo har tatt ut tiltale mot 20 samiske ungdommer og støttespillere fra Natur og Ungdom for Fosen-protester, ifølge Advokatfirmaet Elden.

Fosen-aksjonen utenfor departementene 1. mars 2023. Nå er 20 ungdommer tiltalt.
Fosen-aksjonen utenfor departementene 1. mars 2023. Nå er 20 ungdommer tiltalt. Foto: Eirik Helland Urke
19. jan. 2024 - 11:04

I mars møter de i Oslo tingrett, skriver advokatfirmaet i en pressemelding.

– Å straffe de samiske ungdommene og deres støttespillere vil være nok et brudd på deres menneskerettigheter – brudd på deres ytrings- og demonstrasjonsfrihet, sier advokat Olaf Halvorsen Rønning i Elden Advokatfirma.

To advokater fra Elden forsvarer ungdommene.

– Støre og Aasland som burde straffes

Artist og aktivist Ella Marie Hætta Isaksen kaller det absurd å være tiltalt etter å ha demonstrert mot vindmøllene på Fosen.

Ella Marie Hætta Isaksen (t.h.) synes det er absurd å stå tiltalt etter Fosen-aksjonene. Her fra aksjonen ved Stortinget og Karl Johan 11. oktober 2023. <i>Foto:  Eirik Helland Urke</i>
Ella Marie Hætta Isaksen (t.h.) synes det er absurd å stå tiltalt etter Fosen-aksjonene. Her fra aksjonen ved Stortinget og Karl Johan 11. oktober 2023. Foto:  Eirik Helland Urke

– Det føles jo på mange måter helt feil, da det etter min mening er Støre og Aasland som burde straffes, sier Isaksen i en pressemelding fra Advokatfirmaet Elden. Hun viser da til statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og olje- og energiminister Terje Aasland (Ap).

Hun er sammen med 19 andre samiske ungdommer og støttespillere fra Natur og Ungdom tiltalt i forbindelse med Fosen-demonstrasjonene i fjor. Ungdommene må møte i Oslo tingrett i mars.

– Selv om det er med bitter smak i munnen at vi nå gjør oss klare til rettssaken, ser vi fram til å få lagt fram vår sak i retten, sier Isaksen.

Vis mer
Vindmøllene i Roan Vind-prosjektet får stå helt til 2043. Etter den tid må reinbeitedistriktet godkjenne en eventuell ny konsesjon.
Les også

Enighet i Fosen-saken: – Et umenneskelig press

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.