IT

20-åring tok kontroll over 36.000 PC-er

Datasikkerhet. Datainnbrudd. Hacker. Hacking. Datavirus. Virus. Spionprogramvare. ID-tyveri. Antivirus. Antivirusprogram. Spyware.
Datasikkerhet. Datainnbrudd. Hacker. Hacking. Datavirus. Virus. Spionprogramvare. ID-tyveri. Antivirus. Antivirusprogram. Spyware. Bilde: Dag Yngve Dahle
Mona Strande
18. apr. 2008 - 08:48

Kripos' datakrimenhet ble først oppmerksom på denne saken i august 2005, skriver Aftenposten. Da knelte nettsiden hos en mindre norsk bedrift etter at systemet ble overbelastet av kriminelle i et såkalt tjenestenektangrep. 20-åringen som den gang kom i søkelyset, viser det seg nå at står bak en langt mer omfattende sak.

Les hva Teknisk Ukeblad skrev om saken i november i fjor: Nordmann bak angrep på 30 000 PC-er

Flere angrep

Nordmannen skal ha skaffet seg kontroll over et stort antall PC-er fra hele verden og laget et såkalt "botnett". Det betyr at han har kunnet beordre disse PC-ene til kriminelle handlinger, som blant annet å ha spy ut spam (søppel e-post) i store mengder og til å fiske kontonummer som er formidlet videre.

Han skal også ha stilt botnettet til disposisjon for andre, uten at han selv nødvendigvis vet hva det er blitt brukt til, skriver Aftenposten.

- Det er brukt ulike typer programvare og det er flere saker. I et tilfelle skal 36 000 datamaskiner ha blitt brukt, i et annet 11 000 og et tredje rundt 5000, sier politijurist Eirik Trønnes Hansen hos datakrimenheten i Kripos til avisen.

Blant de største

Nå er etterforskningen ferdig og saken sendt til statsadvokaten, som skal vurdere om det blir tatt ut tiltale mot nordmannen.

Saken skal også ha forgreninger til andre datakrimsaker, og nordmannen skal ha fått hjelp til utviklingen av botnettet av folk han har møtt på nettet. Nå er 20-åringen fra Oslo siktet blant annet for heleri og datainnbrudd, paragrafer som har en maksimal strafferamme på henholdsvis 3 års og 2 års fengsel.

Dette kan være det største botnettet bygd av en nordmann, skriver Aftenposten.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.