DATATELE

2 av 10 dansker har aldri brukt PC

IKT-KLØFTEN ER DOKUMENTERT: Er du en ung og fremadstormende godt lønnet, dansk mann er det gode sjanser for at du har IKT-kunnskapene i orden.
IKT-KLØFTEN ER DOKUMENTERT: Er du en ung og fremadstormende godt lønnet, dansk mann er det gode sjanser for at du har IKT-kunnskapene i orden.
Jannicke Nilsen
23. feb. 2007 - 12:00

Det danske It- og teledirektoratet har fått utført en studie som bekrefter det mange dansker lenge har ant. Alder spiller en stor rolle når det kommer til å ta i bruk IKT-teknologi.

Pensjonistfellen

Av et utvalg på 1547 dansker fra 16 år og opp, har 20 prosent aldri sittet bak en PC. Dette gjaldt i stor grad folk over 60 år. Hele 59 prosent av deltagerne som var pensjonerte hadde aldri brukt PC.

Samlet sett har 40 prosent av danskene svake eller ingen informasjons- eller kommunikasjonsferdigheter overhodet, skriver danske Ingeniøren.

Jo yngre deltakerne var, jo bedre var de i stand til å finne riktig informasjon på nettet og ta i bruk nye kommunikasjonsformer for å holde kontakt med venner og familie, viser undersøkelsen.

Godt lønnede menn

Blant danskene med best ferdigheter var den største gruppen høytutdannede funksjonærer, gjerne menn i slutten av 30-årene med høy inntekt.

Sammenlagt er den jevne danske flinkest til å sende og motta e-post, mens det skorter på kunnskapen som trengs for å benytte digital signatur eller "social networking", som f.eks. chattetjenester.

Det danske Teknologirådet anbefaler nå at regjeringen lanserer en handlingsplan som har som mål å bremse utviklingen av IKT-kløften og gjøre to tredjedeler av den voksne befolkningen til superbrukere i 2012.

Kan spare inn 5 prosent av BNP

Vitenskapsminister Helge Sander varsler nå årlige undersøkelser for å finne ut hvor og hvordan myndighetene skal sette inn støtet.

Beregninger It- og Teledirektoratet har gjort viser nemlig at det er 79 millioner kroner å hente for offentlige og private virksomheter, dersom alle medarbeidere, kunder og samarbeidspartnere fullt ut tok i bruk eksisterende IKT-teknologi. Det tilsvarer fem prosent av det danske bruttonasjonalprodukt i 2005.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.