ENERGI

2,5 milliarder til gassforskning

Brustad vil ha et solid hopp i forskning og utvikling på bruk av gass.

Energi- og miljøkomiteen på Stortinget ser nå på et forslag om at 250 millioner kroner skal bevilges årlig til FoU på gasskraft med CO2-håndtering, hydrogen og petrokjemi.

Forskningen skal skje i et nettverk av norske miljøer, koordinert av regjeringens foreslåtte Innovasjonssenteret for gass i Grenland. For å unngå at senteret blir avspist med smuler under behandlingen av statsbudsjettet hver høst, bør senteret i steden bli tilført egenkapital nok til å bruke 250 millioner kroner årlig i en tiårsperiode

- Ny gassteknologi kommer ikke av seg selv, vi trenger en solid innsats på forskning og utvikling. Da er det snakk om penger, sier hun til Teknisk Ukeblad.

Gassrør til Grenland

Brustad går atskillig lenger enn regjeringen i å sette tall på hva satsing på innenlandsk bruk av naturgass krever av penger.

- Naturgass gir en unik mulighet til å skape en ny industri i Norge for de neste 50 til 100 år. Den viktigste nøkkelen til å ta i bruk gass er infrastruktur. Vi foreslår derfor at det opprettes et eget infrastrukturselskap som vi tilfører 3 milliarder kroner i egenkapital fra staten og ytterligere kapital fra private investorer, sa hun på et møte om bruk av gass i Norges tekniske vitenskapsakademi (NTVA).

Fordelen med et eget selskap er at det kan tenke langsiktig uten å være avhengig av den årlige budsjettkampen på Stortinget der gassrør vil tape mot alle andre gode formål.

En av oppgavene til selskapet blir å legge en gassrørledning ti Grenland.

- Dette er noe av det viktigste å starte med, sier hun. Både hun og olje- og energiminister Einar Steensnæs var imponert og glad for den store oppslutningen fakkeltoget i Grenland for et par uker siden der 6000 deltok.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.