OLJE OG GASS

185 000 liter olje i havet

Stein Jarle Olsen
24. mai 2007 - 10:22

Onsdag ble den såkalte Olje-på-vann-øvelsen satt i gang ved Friggfeltet i Nordsjøen.

185 000 liter

Øvelsen foregår årlig og er et samarbeid mellom Norsk Oljevern For Operatørselskap (NOFO) og Kystdirektoratet.

I år ble 185 000 liter olje sluppet ut i havet. Administrerende direktør i NOFO, Tharald M. Brekne, mener likevel miljørisikoen er liten.

– Sikkerheten er på topp. Flere oljevernsystemer ligger etter hverandre slik at det som blir sluppet ut blir samlet inn igjen, sier han ifølge en pressemelding.

Norge tillater

Norge er blant de få landene i verden som tillater øvelser med ekte oljeutslipp, og Statens Forurensningstilsyn har stått for utslippstillatelsen. Seks båter deltar.

– Realistiske øvelser som dette er helt nødvendig for å teste det nyeste innen mekanisk oljevernteknologi. Det at vi får øve med ekte olje gir oss muligheten til å ligge i forkant innen oljevern, sier Brekne.

Ocean Buster

NOFO har investert over 200 millioner i oljevernutstyr de siste årene, og i øvelsen skal blant annet nyanskaffelsen Ocean Buster testes grundig. Dette lensesystemet er utviklet for å kunne forflyttes raskt og holde oljen samlet i høyere hastigheter enn tradisjonelle lenser.

– Dette vil gjøre oss mer effektive i aksjoner hvor små oljeflak er spredt over et større område, og hvor det er hensiktsmessig å bevege seg raskt mellom flakene, forteller Brekne.

To fly og to satelitter deltar også i øvelsen, for å kunne overvåke hva som skjer også fra lufta.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.